Boris Johnson, eind juli in Londen
NOS NieuwsAangepast

May dringt aan op excuus Johnson om opmerking boerka's

De voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, heeft de top van de Conservatieven over zich heen gekregen vanwege een column in The Daily Telegraph.

Maandag sprak Johnson zich daarin principieel uit tegen een verbod op gezichtsbedekkende kleding zoals nikabs en boerka's, maar hij voegde er wel aan toe "dat het volkomen belachelijk is dat mensen ervoor kiezen om over straat te gaan als een brievenbus of een bankrover".

Staatssecretaris Burt voor het Midden-Oosten zei onmiddellijk dat veel mensen zich beledigd zullen voelen door Johnsons woorden. De Conservatieve partijvoorzitter Brandon Lewis drong in een tweet aan op een excuus van Johnson. Premier May sloot zich daarbij aan.

Theresa May liet weten "dat we voorzichtig moeten zijn met de woorden die we kiezen. En sommige uitdrukkingen die Boris gebruikt heeft zijn natuurlijk beledigend".

De oprichter van een moslimforum binnen de Conservatieve partij, Mohamed Sheikh, vindt de column van Johnson totaal ongepast.

Partijleiderschap

Johnson trad in juli af als minister van Buitenlandse Zaken, omdat hij de zachte brexit-koers van premier May afwijst. Met zijn vertrek onderstreept Johnson zijn positie als leider van de Conservatieven die voor een harde brexit zijn.

Sommigen denken dat de oud-burgemeester van Londen de boerka-opmerkingen gemaakt heeft om beter in de smaak te vallen bij de rechtervleugel in de partij.

Mogelijk komt het tot een leiderschapsverkiezing bij de Conservatieven als May er niet in slaagt het brexit-overleg met de Europese Unie, dat in een impasse verkeert, vlot te trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl