RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Drie maanden 'Nederlands weer' nodig om van droogte af te komen

Beeld © ANP

Oké, het mag dan vannacht op sommige plekken behoorlijk geregend hebben, dat betekent nog niet dat er een eind is gekomen aan de droogte waarmee het land worstelt.

"We hebben twee tot drie maanden typisch Nederlands weer nodig om de watervoorraad aan te vullen'', zegt Michèle Blom van Rijkswaterstaat daarover. Maatregelen die de waterschappen hebben getroffen tegen de droogte, blijven daarom vooralsnog gewoon van kracht.

Grond is keihard

Wel waarschuwen diverse waterschappen in poldergebieden voor wateroverlast door plotselinge plensbuien. De grond is keihard door de droogte en de hitte van weken. Regen zakt niet in de bodem maar loopt meteen in riolen en watergangen. Als het nodig is, komen er pompen om een plaatselijk wateroverschot te bestrijden.

"Een flinke regenbui is nu een druppel op een gloeiende plaat'', zegt Wetterskip Fryslân. Het voordeel van een bui is wel dat boeren dan geen water uit de sloot nodig hebben om te sproeien.

Hitteplan en smogalarm ingetrokken:

Het Nationaal Hitteplan van gezondheidsinstituut RIVM kan weer terug de la in nu het minder warm is. Het hitteplan, dat vorige week donderdag inging bij de tweede hittegolf deze zomer, gold voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Overijssel en Drenthe. De maatregel is vooral een waarschuwing voor de gevolgen van extreem hoge temperaturen en een oproep om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen en chronisch zieken. Ook geeft het RIVM tips als: drink voldoende, smeer zonnebrandcrème en beperk lichamelijke inspanning in de middag.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu trekt ook de waarschuwing voor smog door ozon in. Eerder deze week waarschuwde het instituut voor een slechte luchtkwaliteit, als gevolg van ophoping van vervuiling op zonnige dagen met weinig wind.

 

Water IJsselmeer daalt nog

In de provincies rond het IJsselmeer vullen de schappen de sloten met water uit dat meer. Maar de waterstand van het IJsselmeer - hét zoetwaterreservoir van Nederland - daalt nog steeds, doordat Rijn en IJssel niet genoeg water aanvoeren. De grote rivieren hebben veel regen in Duitsland en Zwitserland nodig om weer op peil te komen.

Waterschappen in het oosten van het land houden er rekening mee dat er ondanks regenbuien nog meer maatregelen nodig zijn om de droogte te bestrijden. De hoge zandgronden in Twente en de Achterhoek horen bij de droogste gebieden van Nederland. De hittegolf houdt daar al 28 dagen aan.

Met deze verf zijn je dode planten weer als nieuw: 

Door de droogte staan veel planten er maar treurig en dor bij. Dit bedrijf uit Wijchen heeft de oplossing gevonden: ze verven je planten gewoon weer groen.

Meer op rtlnieuws.nl: