Direct naar artikelinhoud
Nucleair afval

Kinderen hebben tot drie keer vaker leukemie in Mol-Dessel

Kinderen hebben tot drie keer vaker leukemie in Mol-Dessel

Epidemiologisch onderzoek toont dat kinderen die in een straal van 15 kilometer rond de site van Mol-Dessel leven twee tot drie keer meer leukemie hebben dan leeftijdsgenootjes elders. 

"Bovendien is er een verband gevonden met de afstand tot de site en met de windrichting waarin radioactieve gasuitstoot zou waaien", zo staat in het artikel, gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad European Journal of Cancer Prevention.

In de nucleaire zone Mol-Dessel wordt al jaren nucleair materiaal gemaakt, verwerkt en opgeslagen.

Aanleiding voor de studie is een grootschalig Duits rapport dat in 2008 een significante verhoging van het aantal kankers bij jonge kinderen liet zien in de buurt van een nucleaire site. Lodewijk Van Bladel, stralingsexpert bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en coauteur van het onderzoek: "Het gaat om niet meer dan een handvol kinderen. Een verdubbeling of verdriedubbeling heb je dan heel snel. Vervolgonderzoek bij een grotere groep is daarom nodig."

"We weten dat er in het verleden zaken zijn gebeurd met kernafval die niet door de beugel kunnen." Lees er meer over in de Pluszone van De Morgen.