Emile Roemer bij EenVandaag: 'Ik ging zelf de boer op voor een baan'

© ANP/Bart Maat

Waarnemend burgemeester Emile Roemer van Heerlen ging zelf de boer op langs instellingen om te kijken of "de sector op een persoon als Emile Roemer zit te wachten.'

Merel Visscher

Zo kwam hij in dit voorjaar bij gouverneur Theo Bovens terecht, die hem binnen vijf minuten vertelde dat hij nog een waarnemer zocht voor de gemeente Heerlen. Roemer: "Binnen twee seconden zei ik ja."

Roemer vertelde dit maandagavond tijdens een uitzending van EenVandaag, een zomerrubriek van actualiteitenprogramma EenVandaag waarin de verslaggever in een oranje deux cheveaux op pad gaat met een bekende Nederlander.

OntstressenRoemer zei dat nadat hij eind vorig jaar het SP-leiderschap overdroeg aan Lilian Marijnissen, hem het advies werd gegeven om eerst even een half jaar te ontstressen. Al snel had Roemer daar genoeg van. "Toen ben ik zelf maar de boer op gegaan."

'Mijn wraak zal zoet zijn'Sinds maart is hij vervanger van Heerlens burgemeester Ralf Krewinkel, die tijdelijk zijn werk heeft neergelegd vanwege de ziekte van zijn zoontje. Daarmee is hij de eerste SP-burgemeester van Nederland. Al rondrijdend langs gerenoveerde mijnwerkerswoningen zei Roemer dat deze buurten een goede voedingsbodem waren voor het socialisme. "Hoeveel mooier kan het worden dat de eerste SP-burgemeester juist in Heerlen begint? Mijn wraak zal zoet zijn."

Daarnaast haalt de burgemeester op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten herinneringen op aan zijn vader Chris, die tijdens de Tweede Wereldoorlog diep in het Rotterdamse verzet zat. Hij werd opgepakt en gemarteld. "Met de mond kan iedereen een heleboel. Maar d’r staan als het nodig is en niet wegkijken, dat zijn er maar weinigen gegeven."