RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

'Londen wil uitlevering van Russische verdachten van aanslag met zenuwgas'

Onderzoekers op de plek van de besmetting. Beeld © AFP

De Britse regering gaat Rusland vragen om twee mannen uit te leveren aan Groot-Brittannië. Zij worden verdacht van het plegen van een aanslag met het dodelijke zenuwgas novitsjok.

Volgens de krant The Guardian, die bronnen van de overheid en geheime dienst opvoert, is de tekst van het uitleveringsverzoek opgesteld en ligt die klaar om naar Rusland te worden verstuurd.

Chemisch wapen

De twee worden verdacht van het plegen van de aanslag met het zenuwgas op de Russische voormalige dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter. Novitsjok is een chemisch wapen dat ooit in de Sovjet-Unie werd ontwikkeld. Beiden overleefden de aanslag, maar waren maandenlang ziek.

Berichten vorige maand dat de Britse politie de Russische verdachten achter de aanslag had geïdentificeerd, noemde de Britse minister Ben Wallace van Veiligheid toen nog 'onzin'.

Geen officieel verzoek

De Russische Ambassade in Groot-Brittannië zei vandaag dat het geen officieel verzoek van Londen had ontvangen om Russen uit te leveren. "Wij vertrouwen dergelijke ongecontroleerde en valse mediaberichten helemaal niet," aldus een ambassadewoordvoerder tegen persbureau TASS.

De grondwet van Rusland verbiedt de uitlevering van Russische burgers aan een andere staat. Het land weigerde om die reden eerder de mannen die werden gezocht voor de moord op Alexander Litvinenko uit te leveren. Litvinenko werd in 2006 met de radioactieve stof polonium vermoord.

Van geheim gif tot diplomatieke oorlog: de moordaanslag op dubbelspion Skripal:

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws