nieuws

Activisten vallen 'dood' neer in Enschede ter herinnering aan Hiroshima

Vandaag is het 73 jaar geleden dat de Amerikaanse bommenwerper Enola Gay een atoombom liet vallen op Hiroshima. Om de herinnering daaraan vers te houden hielden vredesactivisten rond het middaguur een zogenoemde die-in.
Om twaalf uur precies gaat het luchtalarm af, en laten veertien vredesactivisten op de Oude Markt in Enschede zich neervallen. Een man in een soort zwarte habijt symboliseert de dood.
Activisten vallen neer op de Oude Markt
Zo'n zeven minuten later staan de activisten weer op - in tegenstelling tot de slachtoffers van de atoombom op Hiroshima in Japan 73 jaar geleden. "Met deze actie symboliseren we wat er toen gebeurde", zegt Jan Schaake van Enschede voor Vrede.

Aanval

Hiroshima was op 6 augustus 1945 de eerste stad in de geschiedenis die met een atoombom werd aangevallen. Bijna 80.000 mensen kwamen direct om het leven. Door de na-effecten van de straling was het dodental uiteindelijk zo'n 140.000.
Drie dagen later gooiden de Amerikanen een bom op Nagasaki. Ook daar vielen tienduizenden doden. Drie dagen later besloot Japen te capituleren, waarmee een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Toch zeggen historici dat de bommen bij die beslissing slechts een ondergeschikte rol speelden.

Bewustzijn

"Het nut van onze actie is om mensen te laten zien wat voor verschrikkingen kernwapens eigenlijk zijn", zegt Schaake. "Dat lijken we wel een beetje vergeten te zijn. Er wordt nu zelfs weer gesproken over modernisering van het kernwapenarsenaal. Tijdens de Koude Oorlog was iedereen zich bewust van de dreiging. Dat proberen we nu weer aan het voetlicht te brengen."
'We mogen de hoop op blijvende vrede niet opgeven'
Een van de andere activisten zegt al jaren actief te zijn voor de vredesbeweging. "Je mag nooit ophouden met deze dingen uitdragen. We mogen de hoop niet verliezen op een blijvende vrede."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.