Direct naar artikelinhoud
Infowars

Facebook en Apple blokken 'haatzaaiende' complotdenker Alex Jones

Alex Jones.Beeld REUTERS

Noem hem gerust wereldkampioen complottheorie: Alex Jones (44). Inmiddels lopen er drie rechtszaken tegen de rechtspopulistische radiopresentator, waaronder één van ouders wier leven een hel is geworden door Jones' complottheorieën over de dood van hun kind in het Sandy Hook-drama. Op zijn beurt eist hij nu een miljoen dollar van hen. Intussen weigeren Amerikaanse internetbedrijven Jones nog langer een platform te bieden. 

Jones beweert onder meer dat de Amerikaanse staat stiekem hormonen aan vruchtensap toevoegt met de bedoeling meer jongens homo te maken, of dat de dramatische schietpartij op de Sandy Hook-basisschool in 2012 (20 kinderen en 6 volwassenen werden doodgeschoten) een walgelijk opzetje zou zijn van de overheid. In het hoofd van Jones zat het zo: de staat organiseerde de slachting om via de te verwachten verbijstering daarover strengere wapenwetten af te dwingen. Een links complot dus, aldus Infowars, het videokanaal van de vaak hysterisch presenterende Jones. 

Jones eist nu een miljoen dollar schadevergoeding van nabestaanden van het Sandy Hook-drama die zich al enige tijd verweren tegen zijn onthutsende theorieën. Leonard Pozner en Veronique de la Rosa, wier zoon Noah een van de twintig kinderen was die door de labiele moordenaar Adam Lanza werd doodgeschoten, hebben niet alleen veel verdriet van Jones kletspraat; ze krijgen aan huis te maken met diens luisteraars. Zeven keer moesten de ouders van Noah al verhuizen vanwege intimidatie en beledigingen door complotzoekers die plots voor de deur staan. Ze stalken de familie en verspreiden ook steeds elk nieuw adres op internet zodat gelijkgestemden de terreur kunnen voortzetten.

Om even goed duidelijk te maken wat er aan de hand is, vatte het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic de aanklacht van Jones deze week als volgt samen. ‘Dus: Alex Jones eist geld van de ouders van een vermoord kind die lijden door een serie leugens na de tragedie – leugens die door Jones zelf zijn verspreid.’

'Het ergste is dat ik graag het graf van mijn zoon zou bezoeken. Maar dat kan niet. We worden vliegensvlug opgespoord door stalkers'

Machtige mensen

“Het ergste is dat ik graag het graf van mijn zoon zou bezoeken. Maar dat kan niet. We worden vliegensvlug opgespoord door stalkers. Ze hebben hun eigen kring en ze hebben het oor van enige machtige mensen”, aldus Veronique de la Rosa die Jones nu voor de rechter in Austin Texas heeft gedaagd. Jones is een lieveling van een deel van de meest conservatieve Republikeinen en ook onder aanhangers van Donald Trump heeft hij veel fans. Trump is een bewonderaar en was ook eens te gast in een uitzending van Jones.

Trump is een bewonderaar en was ook eens te gast in een uitzending van Jones

Inmiddels lopen er zo drie processen tégen het platform Infowars dat Jones runt. Jones stelt dat hij zijn claim van een miljoen dollar vanwege gemaakte proceskosten heeft ingediend en bereid is die ook weer in te trekken als de ouders van Noah afzien van rechtsvervolging. Dat lijkt erg op chantage. Maar volgens zijn advocaat gaat het er helemaal niet om wat Jones allemaal zegt, maar zou ook dit alles weer een duister complot zijn om de vrijheid van meningsuiting van zijn cliënt te knevelen.

De advocaat van Jones – die op zijn sites veel geld verdient aan zijn volgelingen met dubieuze reclames voor allerlei wondermiddelen die doen denken aan de spullen die in de middeleeuwen aan de man werden gebracht door kwakzalvers – houdt vast aan de lijn dat Alex Jones niets anders doet dan zijn mening geven zoals iedere presentator van talk radio. Daarmee komt hij niet altijd weg. 

Alex Jones richt zich tot Republikeinse kiezers in 2016 in Ohio.Beeld EPA

Haat

Reguliere adverteerders haken steeds meer af van Jones haatzaaiende platforms en vorig jaar moest de advocaat een regeling treffen met yoghurtproducent Chobani, dat door Jones was beschuldigd 'verkrachtende migranten te importeren'. 

Ook diverse onlineplatformen laten de beruchte radiopresentator vallen. Facebook wil niet langer het digitale doorgeefluik zijn voor Jones. Het schrapt vier van zijn pagina’s: de InfoWars Page, de InfoWars Nightly News Page, de Alex Jones Page en de Alex Jones Channel Page. Het bedrijf zei maandag tot deze stap te zijn overgaan vanwege "de verheerlijking van geweld" en het gebruik van "mensonterende taal om transgenders, moslims en immigranten te beschrijven". Facebook sprak van "herhaalde overtredingen van zijn regels". Het bedrijf benadrukte wel dat geen van de overtredingen die leidden tot zijn ingreep, verband hield met Jones’ uitlatingen over 9/11 en Sandy Hook.

Een paar uur eerder had Apple laten weten dat het in iTunes en Apple Podcasts geen links meer zal plaatsen naar podcasts van Jones. "We tolereren geen haatzaaien", zei een woordvoerder tegen BuzzFeed News. Als Apple in zijn lijsten geen links naar podcasts van Jones meer opneemt, worden die moeilijker te vinden op internet. 

YouTube en Spotify hebben vorige week al bepaalde programma’s van de presentator geblokkeerd, maar laten hem wel actief blijven op hun sites.