RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Beveiliger lekte informatie over vervoer en woning Wilders

De rechters voorafgaand aan de zaak tegen oud-beveiliger Faris K. Beeld © ANP

Politiemedewerker Faris K. deelde informatie over de woonplaats, de beveiliging en manier van vervoer van PVV-politicus Geert Wilders. Ook sprak hij over een nieuw dienstwapen en het bezoek aan Nederland van een van de dochters van Barack Obama, die toen nog president van de VS was.

Dat zei de officier van justitie tijdens een niet-inhoudelijke behandeling van de zaak. K. zelf was niet aanwezig. 

'Stoer doen' 

De 36-jarige K. wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie. Ook zou hij het ambtsgeheim hebben geschonden omdat hij in politiesystemen keek voor privédoeleinden. Hij deed dat volgens zijn advocaat Peter Plasman niet om informatie te delen met criminelen, maar om 'stoer te doen tegen meisjes'. 

Plasman zegt dat K. iets te loslippig is geweest. Maar daarnaast is volgens hem - zelfs binnen de DBB - niet duidelijk welke informatie met wie gedeeld mag worden. 

Omgevingsscans

K. zat bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) en was onder meer betrokken bij de beveiliging van PVV-voorman Wilders. K. maakte voor de DBB zogenoemde omgevingsscans voor de beveiliging van verschillende personen, onder wie de PVV-leider.

De politiemedewerker werd februari vorig jaar opgepakt, midden in de campagnetijd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Wilders legde daarop tijdelijk zijn campagne stil. In 2008 was hij al veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 100 uur wegens het opzettelijk schenden van zijn ambtsgeheim. K. werkte toen voor de politie in Utrecht.

Meer op rtlnieuws.nl: