Denemarken deelt eerste boete uit aan vrouw met nikab

© AP

Een 28-jarige vrouw heeft in Denemarken, voor het eerst sinds een omstreden wet is ingegaan, een boete gekregen voor het dragen van een nikab in het openbaar.

gjs

De politie werd vrijdag naar een winkelcentrum in Horsholm, ten noorden van Kopenhagen, geroepen. Daar was een woordenwisseling ontstaan tussen een 28-jarige vrouw die een nikab droeg en een andere vrouw.

Beide vrouwen kregen een boete opgelegd voor rustverstoring in de publieke ruimte, maar de zwaarste straf was voor de vrouw die de nikab droeg. Dat is het gevolg van de wet die woensdag is ingegaan in Denemarken, waarin uitdrukkelijk staat dat het verboden is om je gelaat te bedekken in het openbaar. Ze kreeg een boete van 1.000 Deense Kroon opgelegd, omgerekend zo’n 133 euro.

De vrouw werd gevraagd om haar gezicht niet meer te bedekken ofwel om te vertrekken. Ze koos voor het tweede.

Betoging

Honderden demonstranten kwamen woensdag samen in Kopenhagen, op de dag waarop de wet van kracht werd. Heel wat van de betogers hadden hoofddoeken aan, maar de politie deelde daar geen boetes uit vanwege het recht op betogen. ‘We moeten een signaal naar de overheid sturen dat we niet zullen buigen voor discriminatie door een wet die een religieuze minderheid viseert’, zei de 21-jarige Sabina toen.

De overheid ontkent dat een minderheid wordt geviseerd. De wet verbiedt geen hoofddoeken, tulbanden of keppeltjes. In sommige gevallen mogen mensen wel hun gezicht bedekken, zoals bij koud weer of wanneer ze met de motor rijden.

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© AP