Israëlische soldaten kijken uit over het Syrische deel van de Golanhoogten
NOS Nieuws

Israël doodt zeven gewapende strijders aan Syrische kant Golanhoogten

Israël zegt zeker zeven IS-strijders te hebben gedood met een luchtaanval aan de Syrische kant van de Golanhoogten. Volgens Israël waren de strijders gisteravond 200 meter verwijderd van de Israëlische grens toen het leger de aanval inzette.

Ze zouden door troepen van de Syrische president Assad zijn opgejaagd naar de grens. Assads leger heeft nagenoeg alle gebieden in het zuidwesten van Syrië heroverd op IS en rebellen.

Vanochtend vonden Israëlische soldaten in het gebied de zeven lichamen. Daaromheen lagen vijf kalasjnikovs, bomvesten en granaten. Een legerwoordvoerder liet weten dat de groep al langere tijd werd gevolgd.

Jordanië meldde gelijktijdig met de Israëlische actie ook meerdere strijders te hebben gedood. Zij poogden vanuit Syrië de grens met Jordanië over te steken.

Gevoelig

Iedere actie die Israël of Syrië uitvoert op de Golanhoogten ligt gevoelig. Israël veroverde het gebied in 1967 op Syrië na de Zesdaagse Oorlog. Sindsdien betwisten de landen elkaars gezag in het heuvelgebied.

Op de Golanhoogten verzamelen al sinds 2011 Syrische vluchtelingen zich. Correspondent Arlene Gelderblom bezocht Israëlische hulpverleners die deze vluchtelingen steunen.

Humanitaire hulp op de Golanhoogten

In de afgelopen weken namen de spanningen op de Golanhoogten toe. Syrische troepen namen voor het eerst sinds 2011 posities aan de grens in.

Israël schoot vorige week met twee luchtafweerraketten een Syrisch gevechtsvliegtuig uit de lucht boven de Golanhoogten. De straaljager van Russische makelij zou in Israëlisch luchtruim hebben gevlogen.

Blauwhelmen

Inmiddels lijkt de situatie weer wat kalmer. Troepen van de VN-vredesmacht patrouilleerden vandaag voor het eerst in jaren langs de Syrische kant van de grens op de Golanhoogten. De VN trok de blauwhelmen in 2014 terug, omdat de situatie te onveilig werd door de Syrische burgeroorlog.

Rusland, bondgenoot van Syrië in de burgeroorlog die al zeven jaar woedt, liet weten dat het acht waarnemingsposten gaat opzetten op de Golanhoogten. Volgens de Israëlische krant Haaretz onderstreept Rusland daarmee zijn rol als mediator tussen Israël en Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl