Direct naar artikelinhoud
In de schaduw van de minaret

Ai, Ethiopië leest de Emiraten pijnlijk raak de les over vrede en vergeving

De Ethiopische premier Abiy Ahmed (l) met gastheer kroonprins Mohamed bin Zayed Al Nahyan (m) en de president Isaias Afwerki (r) van Eritrea.Beeld AFP

Is ook de nieuwe premier van Ethiopië een flapuit-politicus of wist hij precies wat hij deed toen hij de kroonprins van de Verenigde Arabische Emiraten voor schut zette? 

Fundamenteel was het wel, wat hij zei. Eerste minister Abiy Ahmed is om meerdere redenen bijzonder. Sinds zijn beëdiging op 2 april liet hij een volksmassa politieke gevangenen vrij. Een van hen haalde hij rechtstreeks vanuit diens dodencel naar zijn kantoor, voor een goed gesprek. 

En verder is Abiy Ahmed moslim. Op het oog lijkt dat opmerkelijk, want in de beeldvorming geldt Ethiopië als een oeroud christelijk bolwerk. Volgens de overlevering is het een van de eerste landen die het christendom omarmden. In het Nieuwe Testament getuigt daarvan het verhaal over een dienaar van de Ethiopische koningin.

De vroegere keizers van Ethiopië stamden, dachten ze zelf, af van de bijbelse koning Salomo en de koningin van Sheba, die Salomo bezocht. Leeuw van Juda, was een titel van de laatste keizer Haile Selassie, die in 1974 ten val kwam. Christendom en ook wel jodendom, dat zijn de associaties als je het over godsdienst en Ethiopië hebt. Maar het land herbergt ook een grote islamitische minderheid, tussen de 35 en 40 procent van de bevolking. Omdat er in Ethiopië ruim 100 miljoen mensen wonen heb je het dus over zo'n 40 miljoen moslims.

Islam gaat over vrede, anders dan wat er nu in het Midden-Oosten gebeurt. Jullie hebben je religie verloren
Premier Abiy Ahmed

Ontroerd en argwanend

Ook de moslims hebben, net als de christenen, een overlevering als zou Ethiopië een van de eerste landen zijn geweest waar hun godsdienst vaste voet kreeg. Aanhangers van Mohammed weken, zo wil het verhaal, uit naar Ethiopië omdat de druk van Mohammeds vijanden, toen die zijn prediking begon, te zwaar werd.

De kroonprins van de Emiraten was waarschijnlijk ontroerd en misschien ook wel wat argwanend toen een onstuimige geloofsgenoot het 'christelijke' Ethiopië ging leiden. Hij wilde weten welk vlees hij in de kuip had en dus was de premier welkom in Abu Dhabi, samen met de president van buurland Eritrea, om de hoogste onderscheiding die de Emiraten kennen in ontvangst te nemen. Reden: ze hadden hun grensgeschillen, die eerder een oorlog uitlokten, bijgelegd.

Het barokke eremetaal kreeg de premier begin vorige week omgehangen, kort daarop klapte hij in de VS voor een gezelschap Ethiopische immigranten uit de school over de kroonprins. Die zou hulp hebben beloofd voor de stichting van een islamitisch centrum in Ethiopië. "We zullen jullie onderwijs geven", zei de vorst en dat pikte de premier niet. Vertel ons niet wat islam is, beet hij van zich af: "Islam gaat over vrede, anders dan wat er nu in het Midden-Oosten gebeurt. Jullie hebben je religie verloren. Jullie zijn de vrede vergeten en vergeving." 

Trojaans paard

We willen wel graag Arabisch van jullie leren, zei hij ook nog, dan kunnen we jullie in je eigen taal de islam uitleggen en jullie terugleiden naar dat geloof. En of Uwe Doorluchtigheid wel wist dat er in Ethiopië meer moslims wonen dan in alle Golfstaten bij elkaar?

Waarom accepteerde de premier die onderscheiding eigenlijk? Zo vredelievend zijn de Emiraten inderdaad niet. Samen met Saudi-Arabië voeren ze al jaren oorlog in Jemen. Haalde de premier misschien zo hard uit om zijn christelijke landgenoten gerust te stellen, dat hij geen Trojaans paard van fanatieke Golf-islam zal toelaten in Ethiopië? Benadrukte hij daarom ook dat christelijk getinte begrip vergeving? Op vergiffenis voor het lesje dat hij de kroonprins gaf, zal hij lang kunnen wachten.

Lees hier eerdere afleveringen van In de Schaduw van de Minaret, bespiegelingen over de islamitische wereld, door arabist en oud-redacteur van Trouw Eildert Mulder.