Het verkeer in Barcelona is verstopt doordat taxichauffeurs de straten blokkeren
NOS Nieuws

Spaanse taxichauffeurs rijden weer na staking van bijna een week

In Spanje is een einde gekomen aan een grote staking van taxichauffeurs. Bijna een week verzetten duizenden chauffeurs zich tegen het vergunningenstelsel voor taxibedrijven, waarbij chauffeurs van online diensten als Uber een ander soort licentie krijgen dan chauffeurs van traditionele bedrijven. De Spaanse regering heeft beloofd de regels te veranderen.

De chauffeurs van traditionele taxibedrijven noemen de huidige situatie oneerlijke concurrentie. Bovendien klopt de verhouding niet, zeggen zij. Er rijdt nu gemiddeld één 'online' chauffeur op elf 'gewone' taxichauffeurs. De chauffeurs van traditionele bedrijven willen dat die verdeling wordt bijgesteld naar één op dertig.

Minder vergunningen

De Spaanse regering zegt dat er in september nieuwe regels komen die dat moeten garanderen. Ze gaat daarmee het aantal vergunningen voor bijvoorbeeld Uberchauffeurs inperken.

De stakende taxichauffeurs legden de afgelopen week de centra van grote Spaanse steden plat. In Barcelona was de overlast het grootst. Daar blokkeerden taxi's de complete binnenstad. Ze vervoerden alleen mensen met een handicap, gezinnen met kinderen en ouderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl