NOS Nieuws

'Roze ouderen' in verpleeghuizen soms weer terug de kast in

Homoseksualiteit kan in verpleeghuizen nog steeds een lastig te bespreken thema zijn. Zeker in huizen met oudere bewoners die opgroeiden in een tijd waarin seksuele diversiteit vooral werd afgekeurd.

In het kader van de Senior Pride zijn er deze week allerlei activiteiten in Amsterdam rondom seksuele diversiteit en inclusiviteit onder ouderen.

Dr. Sarphatihuis

Een van de instellingen die zich inspant om diversiteit aan te moedigen is het Dr. Sarphatihuis in Amsterdam. Daar is een speciale afdeling voor oudere homo's, lesbiennes en transgenders: Rozeneiland. Deze afdeling is specifiek voor mensen met een lhbt-achtergrond.

Een aantal belangengroeperingen in Amsterdam voor lhbt-ouderen had gevraagd om zo'n afdeling te openen, omdat ouderen zich in gewone verzorgingstehuizen onwillekeurig toch weer geroepen voelen om hun geaardheid te verbergen.

Verslaggever Marjolein Hogervorst sprak daar met een begeleider en twee bewoners.

'Ik heb niks tegen hetero's, maar dat werkt op mij volstrekt verkeerd'

Acht jaar geleden is een keurmerk, de zogenoemde Roze Loper, geïntroduceerd om zorginstellingen te stimuleren aandacht te besteden aan seksuele diversiteit. "Het is een officieel certificaat om sociale acceptatie en zichtbaarheid van seksuele diversiteit en genderidentiteit in zorg en welzijn te vergroten", zegt Manon Linschoten, projectleider bij COC Nederland.

"Het initiatief van de Roze Loper is begonnen bij COC Nijmegen met een enthousiaste groep roze senioren die zich afvroeg: wat gebeurt er als ik straks naar het verzorgingshuis moet? Kan ik dan nog mezelf zijn of moet ik opnieuw de kast in?"

Door het hele land zijn in acht jaar tijd zo'n 150 certificaten uitgereikt, niet alleen aan instellingen voor ouderen. "De instellingen worden beoordeeld op zaken als openheid op de werkvloer. Worden er bijvoorbeeld activiteiten georganiseerd? Wordt er door medewerkers gelet op pesten?"

Zeker in ouderenzorg-instellingen gebeurt dat nog weleens, zegt Linschoten. "Dat mensen niet aan tafel mogen aanschuiven, dat er clubjes ontstaan. Wat vroeger op het schoolplein gebeurde, krijg je dan opnieuw in de recreatiezaal van de zorginstelling."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl