Binnenland
KRO-NCRV

Moeten we ons zorgen maken over de bevolkingsgroei?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten we ons zorgen maken over de bevolkingsgroei?

Elke vrijdag in de zomer bedenkt een lid van de community van Spraakmakers een stelling voor Stand.nl. Dit keer was Hans van der Vlies aan de buurt. Hij wilde het graag over de bevolkingsgroei in de wereld hebben. "Waarom ik dit onderwerp wil behandelen? Het is beter voor de aarde als er minder mensen zijn."

Hoeveel mensen lopen er op dit moment op de aarde rond? De VN kwam eind 2017 met een rapport waarin geschetst werd dat er in 2017 7,6 miljard mensen leven op de aarde. De verwachting is dat in het jaar 2100 er 11,2 miljard mensen op de aarde rondlopen.

Te weinig over het begin van het leven

Volgens Van der Vlies is de bevolkingsgroei niet goed voor de natuur, omdat we die als mensen behoorlijk vervuilen. Verder vindt hij dat we het te weinig over het begin van het leven hebben. "We hebben het wel veel over levensbeëindiging, maar niet over het leven dat begint. Ieder mag kinderen produceren. Misschien moeten over het begin van het leven ook afspraken gemaakt worden."

Daarnaast komen er steeds meer mensen dicht op elkaar wonen in de stad. Zelf woont Van der Vlies in de stad Deventer. "Ik zou wel op het platteland willen wonen, maar niet in mijn eentje."

'Niets doen is geen optie'

Hoogleraar Jan Latten luidde recent nog de noodklok over de bevolkingsgroei in Nederland. "Niemand denkt goed na over het bevolkingsvraagstuk en niets doen is niet echt een optie." Volgens hoogleraar Latten is een duurzame wereld gemakkelijker te realiseren met minder mensen. "Het argument dat er in Nederland minder kinderen worden geboren helpt niets voor de totale wereldbevolking, want in Afrika is er nog steeds een geboorte-explosie."

Hoe moet het dan verder? Latten: "In de toekomst moeten we echt afspraken maken over de groei van de wereldbevolking, zoals er ook afspraken over het milieu wordt gemaakt." Daarbij is de verspreiding van belang.

Goed nieuws

Filosoof Ralf Boldelier is wat positiever gestemd. "Er is juist goed nieuws, want de groei neemt af. Dat gebeurt al sinds de jaren 60." Vroeger kregen vrouwen over de wereld gemiddeld vijf kinderen. Tegenwoordig is het nog maar twee kinderen. "Ik denk dat het later zelfs waarschijnlijk onder de twee komt." De filosoof is van mening dat we op weg zijn naar een stabilisatie en later zelfs een afname. "We moeten meer kijken naar de overlevingskans en de levensverwachting. Steeds meer kinderen blijven in leven en we worden ook steeds ouder."

Ons verstand gebruiken

"Wij als mensen kunnen ons verstand gebruiken. Maar dat betekent niet dat we allemaal af moeten zien van het hebben van kinderen. Ik geniet dagelijks van mijn kleinkinderen", zegt Olga van Bakel uit de Spraakmakers-community. Volgens haar kan de wereld het wel aan als de mensheid wat meer respect geeft en ook met verstand handelt.

Bewust geen kinderen

"Mijn vrouw en ik hebben bewust afgezien van het krijgen van kinderen. Toen we dat besluit namen vonden we de aarde al overbevolkt en we zagen de dreigende verdere exponentiële toename als bedreiging voor de mensheid. Voor de aarde is het geen probleem, want die zal voortbestaan. Dat hebben we ook gezien bij de dino's", zegt community-lid Chris Zijdeveld.

Ster advertentie
Ster advertentie