Direct naar artikelinhoud
geneeskunde

Australische scholieren maken peperduur levensreddend medicijn na voor amper één euro

Australische scholieren zijn erin geslaagd een levensreddend medicijn, dat in de VS honderden dollars kost, na te maken voor amper één euro per dosis. Dat schrijft de BBC.

Twitter bericht wordt geladen...

De omstreden ondernemer Martin Shkreli schopte het vorig jaar tot 'de meest gehate man van de VS', toen hij een medicijn voor aids- en kankerpatiënten 5.000 procent duurder maakte. Shkreli kocht de Amerikaanse rechten op het middel en trok de prijs op van 11 naar 670 dollar.

Onrechtvaardig

17-jarige leerlingen van een Australische school zijn er nu in geslaagd het actieve bestanddeel van het medicijn te maken in het laboratorium van hun school. Opvallend is hoe weinig geld ze daarvoor nodig hebben: voor 20 dollar konden ze 3,7 gram produceren, in de VS zou dat zo'n 90.000 dollar kosten.

"Het was niet verschrikkelijk moeilijk", getuigt Charles Jameson, een van de jongens, aan de BBC. Dat het medicijn in de VS zo duur is, vinden de scholieren "onrechtvaardig en onethisch". "Het is een medicijn dat levens redt en zoveel mensen kunnen het niet betalen."

In landen als Groot-Brittannië en Australië is het medicijn wel goedkoop. Sinds de lawine aan kritiek heeft het bedrijf van Shkreli de prijs wat laten zakken.

Martin Shkreli

Fraude

In december 2015 werd Shkreli gearresteerd op verdenking van fraude bij een ander bedrijf dat hij leidde. Die zaak komt in juni 2017 voor.