Een actiegroep laat de tanks op de bodem van de Middellandse Zee afzinken
NOS Nieuws

Libanon dumpt oude tanks op zeebodem voor betere onderwaterwereld

Voor de kust van Libanon heeft een milieuorganisatie tien tanks op de bodem van de Middellandse Zee laten afzinken. De organisatie wil daarmee zorgen voor nieuw onderwaterleven in het gebied, zoals koraalriffen en zeewier.

"Dit wordt een paradijs voor duikers én een plek waar nieuw onderwaterleven zich kan ontwikkelen", vertelt Kamel Kozbar van de organisatie aan persbureau AFP. De tanks op de zeebodem zijn afkomstig van het Libanese leger, die de oude voertuigen aan de milieugroep Friends of the Coast of Sidon schonk. De milieuorganisatie gaf de voertuigen gisteren vervolgens een nieuw leven in de zee.

De voertuigen liggen op drie kilometer van de kust, bij de stad Sidon. Daar tilden leden van de actiegroep de tanks met een hijskraan van een schip om ze vervolgens in zee te droppen. Kozbar hoopt dat er veel zeewier over de tanks zal gaan groeien, zodat de bodem uiteindelijk verandert in een onderwaterpark.

Een van de tanks wordt het water neergelaten

Libanon heeft ongeveer 200 kilometer aan kust, maar veel van de stranden zijn bezaaid met afval. Ook in Sidon is overtallig afval een groot probleem. Ondanks een nieuw afvalverwerkingssysteem blijft er een stank boven de stranden hangen. Met de actie hoopt de groep het kustwater weer aantrekkelijk te maken.

De actie heeft ook een politieke ondertoon. De tanks zijn expres met de loop in de richting van buurland Israël gezet, vertelt Kozbar, 'uit steun voor het Palestijnse volk'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl