Direct naar artikelinhoud
Kerncentrales

Minister Marghem wuift Tihange-uitspraken Schulz weg

Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR).

De oproep van Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz om de kerncentrale van Tihange onmiddellijk te sluiten, moet binnen een Duitse context worden gezien. Dat heeft minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) vandaag in de Kamer geantwoord op vragen van Karin Temmerman (sp.a), die het antwoord van de minister beneden alle peil vond.

en

Onze Oosterburen liggen wakker van de kernreactoren Doel 2 en Tihange 3. En gezien Duitse experts tot een andere analyse van de scheurtjes in de reactoren gekomen zijn dan het Belgische Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc), is men er echt niet gerust op. Dieter Majer, het voormalige hoofd van de Duitse atoomtoezichthouder, zei gisteren dat hij niet zeker is dat de reactoren bij een ongeval standhouden. "Daar zijn geen berekeningen van", zei hij volgens de Aachener Zeitung. "Ook is er geen bewijs dat de scheurtjes enkel van boven naar onder lopen en niet eveneens van buiten naar binnen, wat duidelijk gevaarlijker is."

Martin Schulz gaf te kennen dat de EU meer bevoegdheden nodig heeft om de energiekwesties van de lidstaten aan te pakken. "De EU geeft zeer veel geld uit aan stompzinnige dingen, dan kan ze België ook helpen bij de herstructurering van zijn energiemarkt." Schulz wil de Belgische regering ook op het hart drukken dat burgers aan beide kanten van de grens gevaar lopen. 

Martin Schulz, voorzitter van het Europese Parlement.

Duitse context

Ook ministers Marghem en Jambon, alsook toezichthouder FANC en uitbater Electrabel waren naar verluidt uitgenodigd, maar daagden niet op. Sp.a'er Karin Temmerman benadrukte vandaag in de Kamer dat de Europese parlementsvoorzitter zich nu over de zaak uitlaat. Minister Marghem weerlegde evenwel dat argument. Ze wees erop dat Schulz van plan is de Europese podia achter zich te laten en naar de Duitse politiek terug te keren. Over lopende gerechtelijke procedures wilde ze geen commentaar kwijt. Vragen over de nucleaire veiligheid verwees ze door naar minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jambon.

Sp.a'ster Temmerman vond het antwoord beneden alle peil. "Het komt neer op: wat er met de kerncentrales gebeurt, trek ik me niet aan."