RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Palestijnse activiste (17) na acht maanden weer vrij

Ahed Tamimi Beeld © ANP

De Palestijnse activiste Ahed Tahimi en haar moeder zijn vandaag vrijgekomen. Ze zaten ongeveer acht maanden omdat ze een Israëlische militair in het gezicht had geslagen.

De tiener en familieleden zochten eind vorig jaar de confrontatie op met Israëlische militairen. Het gebeurde buiten haar huis in het dorp Nabi Saleh, op de bezette Westelijke Jordaanoever. Tamimi sloeg ​één van de mannen in het gezicht. De belaagde militairen reageerden kalm. Tamimi's moeder filmde de aanval.

Bekijk hier de beelden:

 

Filmpje

Het filmpje werd veel bekeken en gedeeld op internet. Het gaf Tamimi een heldenstatus voor veel Palestijnen. In de Arabische media werd ze omschreven als het symbool voor het verzet tegen de Israëlische autoriteiten. Critici zeggen dat het meisje propaganda maakt. De autoriteiten arresteerden Tamimi en haar moeder in de nasleep van het incident. 

Een woordvoerder van het Israëlische gevangeniswezen meldde vandaag dat de tiener de gevangenis weer heeft verlaten. Ze is samen met haar moeder onderweg naar de Westelijke Jordaanoever, zegt een woordvoerder van de Israëlische gevangenis. Haar vader zei tegen de krant Haaretz dat een feestelijke receptie is gepland in Nabi Saleh.