Man belaagt fietsende kinderen in Emmerhout

In de Emmer wijk Emmerhout is onrust ontstaan om een man die kinderen lastig valt en van hun fiets trekt. In een week tijd zijn bij de politie drie meldingen binnen gekomen.

Het recentste voorval was woensdagavond, tussen 22.15 en 22.30 uur. Een jongen van een jaar of 7 werd op het fietspad tussen Emmerhout en Angelslo belaagd door de man.

Die probeerde de knaap ter hoogte van de oude Kristalla-school van de fiets te trekken. Hij greep mis, mogelijk doordat de jongen opzij schopte. Toen het slachtoffertje begon te schreeuwen, maakte zijn belager zich uit de voeten.

Twee jonge kinderen en een tiener

Een week eerder overkwam een jongen van 17 en een meisje van 7 jaar hetzelfde. De jongen zag kans de man van zich af te schudden; bij het meisje vluchtte de aanvaller toen er een voorbijganger langs kwam. Dit gebeurde aan de Laan van de Marel.

De moeders hebben hun verhaal op Facebook gezet om buurtgenoten te waarschuwen. Uit de reacties blijkt dat de man zich vooral zou ophouden rond de oude Kristalla-school en de fietstunnel bij de Meerdijk, meestal te fiets.

De politie heeft de zaak in onderzoek. ,,De wijkagent is vrijdag langs gegaan bij de ouders van de jongen die deze week is lastiggevallen’’, zegt politiewoordvoerder Anthony Hogeveen.

,,We gaan alles nu eerst goed op een rij zetten en dan kijken of we iemand kennen die aan het signalement voldoet. Het hoeft trouwens niet om dezelfde man te gaan.’’

Het signalement dat de slachtoffers geven, is overigens wel steeds gelijk. Het zou gaan om een licht getinte man van ongeveer 1.75 meter met kort geschoren haar. Hij zou nauwelijks tot geen Nederlands spreken.

‘Alert zijn is prima, maar neem niet het recht in eigen hand’

Buurtpreventie Emmerhout heeft mensen in de buurt opgeroepen een oogje in het zeil te houden of af en toe een rondje te lopen, maar dan wel altijd met z’n tweeën. Politiewoordvoerder Hogeveen: ,,Met elkaar alert zijn, is prima. Dat juichen wij alleen maar toe. Wij zijn zelf ook extra alert, maar kunnen geen blik extra agenten open trekken.’’

Gezien de soms weinig genuanceerde opmerkingen op Facebook drukt Hogeveen de mensen op het hart het recht niet in eigen hand te nemen. ,,Zie je iets verdachts, neem dan contact op met de politie. En praat erover met je kinderen. Wees alert als je alleen op pad gaat, neem iemand mee als je een buurt niet vertrouwt en ga niet met vreemden mee.’’