RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

'Korpschef dreigt vertrouwen agenten te verliezen'

Erik Akerboom (archieffoto). Beeld © ANP

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie dreigt het vertrouwen te verliezen van zijn manschappen. Akerboom zou zich onvoldoende inzetten voor de politiemensen bij de cao-onderhandelingen.

De politieleiding van Rotterdam waarschuwt de politietop hierover, meldt De Telegraaf.

'Onderstroom van zorg en irritatie'

Ook de hoge werkdruk leidt tot aanzwellende kritiek. Dat staat in een brief van de plaatsvervangend chef van de Rotterdamse politie, Helmoed Wierda, aan de korpsleiding. Die had de opdracht gegeven om knelpunten binnen de eenheid te inventariseren.

"De lopende cao-onderhandelingen lijken een diepere onderstroom van zorg en irritatie onder medewerkers te raken. Die wordt gekenmerkt door een hoge werkdruk in relatie tot beschikbare capaciteit", zo waarschuwt Wierda in ’een persoonlijke noot’. Er dreigt, zo schrijft hij, een verontrustend beeld te ontstaan dat korpschef Erik Akerboom niet meer achter zijn medewerkers staat.

Akerboom herkent zorgen

Korpschef Erik Akerboom zegt in een reactie dat hij de zorgen onder het personeel over krapte en inzetbaarheid van de politie herkent. Juist daarom heeft hij alle politie-eenheden opdracht gegeven om knelpunten te inventariseren, laat zijn woordvoerster weten.

In een van die inventarisaties, die naar buiten kwam via De Telegraaf, schrijft de plaatsvervangend chef van de eenheid Rotterdam dat 'de expliciete positionering van de korpschef aan de zijde van de werkgever geen vertrouwen heeft gewekt'.

'Tegenstellingen uitvergroot'

Akerboom krijgt vaker kritiek omdat hij in de slepende cao-onderhandelingen samen optrekt met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De woordvoerster van de korpsleiding benadrukt dat Akerboom hiermee een advies volgt van de commissie-Kuijken, die de vorming van de Nationale Politie onderzocht. 

Door aan tafel te zitten kan hij invloed uitoefenen en aangeven in hoeverre voorstellen uitvoerbaar zijn, aldus de woordvoerster. "Het wordt soms zo gedraaid dat hij op schoot zit bij de minister'', zegt ze. "In cao-tijd worden tegenstellingen altijd uitvergroot."

Geen bekeuringen

De politie en vakbonden steggelen al weken met elkaar over de cao, die voor 65.000 politiemedewerkers moet gaan gelden. De afgelopen tijd lagen de onderhandelingen stil en voerden de agenten actie, onder meer door geen bekeuringen uit te schrijven.

Politieagenten willen meer verdienen en een lagere werkdruk:

Zijn hun eisen terecht? RTL Z zocht het uit.

Meer op rtlnieuws.nl: