Koning Willem Alexander
Volledig scherm
Koning Willem Alexander © ANP

Koning wil zonnepanelen, maar het mag (nog) niet van de wet

Koning Willem-Alexander wil graag zonnepanelen op paleis Huis ten Bosch, maar stuit op de wet. Die staat geen wijzigingen toe aan het uiterlijk van rijksmonumenten. Maar hij heeft de strijd niet opgegeven, zo vertelde hij in Amsterdam.

  1. Baanbrekende AI-tool slaat in als bom bij Nederlandse artiesten: ‘Deze shitzooi gaat muzikanten hun baan kosten’
    PREMIUM

    Baanbreken­de AI-tool slaat in als bom bij Nederland­se artiesten: ‘Deze shitzooi gaat muzikanten hun baan kosten’

    Nederlandse artiesten slaan alarm vanwege diefstal van hun stemmen en akkoorden in liedjes die met kunstmatige intelligentie (AI) zijn gemaakt. Het gaat onder andere om de vocals van Stef Bos en Bløf-zanger Paskal Jakobsen, blijkt uit onderzoek van deze site. Meerdere muzikanten vinden dat BumaStemra met een keurmerk voor ‘echte stemmen’ moet komen. Rockband DeWolff en De Kunstenbond willen de apps offline. ,,Hier ga ik werk van maken.”
  2. Geheime dienst: ‘Dreigingen tegen Nederland steeds grimmiger, grijze zone tussen oorlog en vrede’
    met video
    68

    Geheime dienst: ‘Dreigingen tegen Nederland steeds grimmiger, grijze zone tussen oorlog en vrede’

    Twee grote oorlogen, tal van terroristische aanslagplannen, dagelijkse cyberaanvallen, artificiële intelligentie (AI) en binnenlandse polarisatie. Inlichtingendienst AIVD schetst in zijn jaarverslag over 2023 een duister beeld van de gevaren die voor Nederland op de loer liggen. ‘De situatie is mede zo onzeker omdat de machtsbalans die er in de wereld lang was, uit evenwicht is geraakt’, schrijft de geheime dienst.