main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
27 juli 2018 — 15:41

VIDEO: Rotterdams wijkraadslid filmt racistische fietser: ‘Ik kijk uit naar de burgeroorlog’

Het Rotterdamse wijkraadslid Gladys Cleve heeft op Facebook een filmpje gezet van een fietsende meneer die zichzelf ‘Kees’ noemt, en Cleve op een manier bejegent die racistisch genoemd kan worden.

Volgens RTV Rijnmond liep Cleve met haar nichtje in Vreewijk naar het buurtcentrum voor een vergadering toen de man langsfietste en vervelende dingen begon te schreeuwen. Cleve confronteerde hem daar naar eigen zeggen mee en filmde dat.

Zin in burgeroorlog

“Mijn frustratie is dat 15 miljoen Nederlanders denken wat ik denk”, aldus de bij vlagen cryptische man. “Kijk, we hebben 1,5 miljoen PVV’ers. Wat denkt u dat die op den duur gaan doen? Over een paar jaar hebben ze het hier al over een burgeroorlog, en daar kijk ik heel erg naar uit. Snap je?”

“Je bent geen Nederlander”, zegt Kees, wanneer Cleve vertelt hier te zijn geboren en Nederlander te zijn. “Je hebt geen roots hier, je hebt je geschiedenis hier niet.”

Cleve is sterk verbolgen over het taalgebruik van de man. “Ik vind het heel raar dat u hier met 33 graden voorbij fietst om ons vervolgens iets raars te zeggen. Daar heeft heeft u toch geen tijd voor? Of hebben die andere 15 miljoen Nederlanders net als u ook zo veel tijd?”

School met de bijbel

Cleve vraagt de man naar zijn naam (‘Kees’) en nodigt hem uit mee te gaan naar het buurtcentrum om verder te praten, maar daar lijkt hij geen zin in te hebben. Ook zegt Cleve dat het Kees ontbreekt aan fatsoen.

Kees: “Ik heb op een school met de bijbel gezeten en dan zou ik even niet weten wat manieren zijn.”

Cleve vraagt zich af of Kees in de Bijbel heeft geleerd om langs mensen te fietsen en te roepen dat ze hier niet thuishoren, omdat het geen Suriname is.

Cleve overweegt aangifte te doen.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer