NOS Nieuws

Indonesiërs ongerust over 'sneeuw' op Dieng-plateau

Terwijl we in Nederland gebukt gaan onder een tropische hitte, zijn de Indonesiërs de afgelopen tijd in de ban van een ijskoud fenomeen.

De afgelopen weken werden veel video's gedeeld van een wonderlijk wit ochtendlandschap op het Dieng-plateau op Midden-Java. Het 'witte goedje' op de blaadjes van gewassen is bevroren dauw en dat is een tamelijk onbekend verschijnsel in de tropen.

Giftige dauw

Net zoals wij niet gewend zijn aan temperaturen boven de 30 graden, zo vinden Indonesiërs dat witte spul op hun planten maar vreemd. Zelf noemen ze het 'bun upas', wat zoveel betekent als giftige dauw.

Daaruit spreekt wel dat ze het goedje niet echt vertrouwen. Er moesten dan ook meteorologen aan te pas komen om uit te leggen dat deze 'sneeuw' voor mensen niet gevaarlijk is. Het is gewoon een soort rijp die ontstaat als dauw neerslaat en daarna bevriest. In Nederland noemen we dat rijm.

Zelfs in tropische landen als Indonesië kan het in hoger gelegen gebieden, zoals op het Dieng-plateau en de berg Semeru op Java en in het Jayawijaya-gebergte op het eiland Nieuw-Guinea, 's nachts afkoelen naar temperaturen onder nul.

Overdag is het dan zo'n 20 tot 25 graden. Door de warmte verdampt overdag het water in de bodem en als dan 's nachts de temperatuur daalt, ontstaat condens. Die slaat als dauw neer op de bladeren van planten en grassprieten en bevriest.

Voor mensen dus niet gevaarlijk, maar aan de planten kan het overigens wel schade opleveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl