NOS Nieuws

Raketlancering studenten Delft mislukt: 'Hij viel plotseling uit elkaar'

De lancering van een zelfgemaakte ruimteraket van studenten van de TU Delft is mislukt. De acht meter lange raket ontplofte na twintig seconden. Het ging door nog onbekende oorzaak mis op de lanceerbasis van het Spaanse ruimteagentschap in Huelva.

De studenten van DARE, Delft Aerospace Rocket Engineering, ontwikkelen al sinds 2001 zelfgemaakte raketten. Met hun nieuwste project, de Stratos 3, hoopten ze het Europese hoogterecord van 32,2 kilometer te breken. Dat record is al sinds 2016 in handen van studenten van de universiteit van Stuttgart.

Zo'n 60 studenten werkten twee jaar lang aan de Stratos 3. Ze hoopten dat de raket een hoogte ging bereiken van 100 kilometer. Op die hoogte begint de ruimte. De raket zou dinsdag al de lucht in gaan, maar de lancering werd afgeblazen vanwege een te harde wind.

Explosie

De Stratos 3 werd gisteren alsnog gelanceerd. Eén van de studenten die meewerkten aan het project zag al snel dat het misging. "Op het moment dat de raket de geluidsmuur moest doorbreken, viel hij plots uit elkaar", vertelt de Vlaming Thomas Britting. "Dat ging gepaard met een explosie. De raket was toen gelukkig al hoog genoeg, er raakte niemand gewond. De onderdelen van de raket stortten neer in zee."

De studenten van DARE hebben al laten weten dat ze het binnen een of twee jaar weer gaan proberen. Of het dan om een nieuw soort raket gaat, of om een verbeterde versie is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl