Direct naar artikelinhoud
Han Lips

Anne Fleur Dekker weet alles bij De Slimste Mens

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De Slimste Mens.

De Slimste MensBeeld NPO2

Wat is De Slimste Mens toch een zalig zomerprogramma. Grootste bron van plezier momenteel: de 24-jarige Anne Fleur Dekker. U weet wel, die linkse activiste die het aan de stok had met Geert Wilders en Thierry Baudet en moest onderduiken vanwege de twittertrollen. Wat is nu het geval: Anne Fleur Dekker is een tikje briljant. Want Anne Fleur Dekker weet alles.

Een greep: welke soa je hebt als je een positieve uitslag hebt ontvangen na de Wassermanntest (syfilis); in welk Scandinavisch land de kaasschaaf is uitgevonden (Noorwegen); wat de enige halte is van de intercity van Zwolle naar Groningen (Assen).

Schotel Anne Fleur een filmpje van Mark Zuckerberg in een Amerikaans gerechtshof voor, en haar hersenen produceren de woorden Cambridge Analytica nog sneller dan dat Philip Freriks weer iets over haar Forum voor Democratieverkering weet te vragen.

Anne Fleur geeft haar antwoorden kalm en gedecideerd. Want zij weet dit allemaal gewoon. Niks geks aan. En dan is ze ook nog eens niet bang om boeiende funfacts op te dissen.

Zo onderbrak ze een paar afleveringen geleden Maarten van Rossem halverwege zijn hoorcollege over tekenfilm Bambi. Anne Fleur legde vrolijk uit wat er animatietechnisch nou zo bijzonder is aan de tekenfilm. Ze had er namelijk voor doorgeleerd en wist er dus ook wat van.

Het mooie is natuurlijk dat Anne Fleur bakken drek over zich heen heeft gehad - niet zelden is haar een gebrek aan intelligentie verweten - en dat ze nu schittert. Als ze vanavond weer wint, is ze verzekerd van een plekje in de finale.

Lips juicht haar toe vanaf de bank. #TeamAnneFleur.

Reageren? hanlips@parool.nl

De vrouw die het aan de stok had met Wilders en Baudet is hard op weg de slimste te worden