RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Oproep aan Friezen: kort douchen, niet sproeien of auto wassen

Beeld © ANP

De Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en waterbedrijf Vitens doen een oproep aan Friezen om zuinig te zijn met water. Door de hitte en de droogte is de vraag naar drinkwater 30 procent groter.

De provincie, het waterschap en Vitens lasten zelfs een persmoment in om hun oproep te doen. Door de droogte is het gebruik van oppervlakte-, grond- en drinkwater 'ongekend hoog', zeggen ze.

ZIE OOK: Hittegolf een feit, einde nog niet in zicht

Door de grote vraag is de waterdruk zo erg gezakt, dat er minder water uit de kraan komt. Dat is vooral een probleem tijdens piekmomenten en bij hoge gebouwen.

Mensen worden gevraagd om geen drinkwater te gebruiken voor het sproeien van de tuin en het wassen van ramen en auto's. En nog een advies: sta niet te lang onder de douche.

Kwaliteit zwemwater

De provincie is ook bezorgd over de kwaliteit van het zwemwater in Friesland. Pleziervaarders worden opgeroepen om hun vuile water niet te lozen, maar naar een inleverpunt te brengen.

Voor wie verkoeling zoekt, geldt nog een waarschuwing: zwemmen in kanalen en vaargeulen is verboden, net als springen van bruggen.

Het blijft nog lang droog: wanneer is ons drinkwater op?

We hebben te maken met een periode van uitzonderlijke droogte. Op een aantal plekken wordt de drinkwatersituatie voor wilde dieren al problematisch. Maar kan het water, thuis uit de kraan, ook op raken?

Meer op rtlnieuws.nl: