Direct naar artikelinhoud
kleding op school

Deze kleedjes zijn niet toegestaan in katholiek college: "Is dit nu echt te kort?"

► Leerlingen van het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder poseren met hun omstreden kledij.

Mooi weer of niet, in veel katholieke colleges zijn korte kleedjes streng verboden. In Heusden-Zolder werden tientallen meisjes op de vingers getikt. "In het schoolreglement staat enkel dat 'te korte kleding' niet mag. Maar wat is te kort?", reclameren leerlingen en ouders.

Billen, buik en schouders mogen niet bloot zijn in het katholieke Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder, óók niet als het tropisch warm is. Jongens moeten het ook niet wagen in short te verschijnen. Wie zich niet houdt aan de regels, wordt binnengeroepen en moet zijn of haar ouders bellen met de vraag andere, meer zedige kleding te brengen.

'Er zijn meisjes die uit angst een jeans aantrekken. Bij 30 graden is dat geen pretje'
Leerlingen van het Sint-Franciscuscollege

Vorige week zouden vijftig ouderparen zo'n telefoontje gekregen hebben. Meisjes van wie de mama of papa niet meteen vrij was om een andere outfit te brengen, moesten de hele schooldag binnenblijven. Sommige ouders hebben verontwaardigd gereageerd op de volgens hen veel te strenge aanpak. "We vragen een beetje begrip van de directie. Onze dochters kleden zich écht niet sletterig."

De meisjes in kwestie durven niet met hun naam in de krant, "want we willen niet geviseerd worden op school". Anoniem doen ze wel hun beklag over de stugge houding van de directie. "Vorig jaar was de regel er ook al, maar sinds 1 september is het nog erger. We mogen níéts luchtigs meer aandoen bij dit weer. Er zijn meisjes die uit angst een jeans aantrekken. Bij 30 graden is dat geen pretje." Om te bewijzen dat hun kleedjes echt niet uitdagend of sletterig zijn, poseerden ze voor onze fotograaf: "Is dit nu echt te kort?"

Het reglement van het college is niet meteen duidelijk. Er wordt enkel gesproken over "te korte kleding": "Uitgerafelde, kapotte en beschreven kledij zijn onaanvaardbaar. Hetzelfde geldt voor te korte kleding (te korte T-shirts met blote buik of te korte rokjes) en overdadige make-up. Ook tijdens de warme dagen worden korte broeken niet toegestaan, tenzij het verzorgde bermuda's zijn. De kleding (blouses, T-shirts...) moet ook de schouders volledig bedekken en diepe uitsnijdingen op borst en rug zijn niet toegelaten."

Maar wat is te kort? "Het reglement is inderdaad voor interpretatie vatbaar. Maar: bij twijfel beslist de directie", zo verduidelijkt directeur Eddy Willems.

Enkele centimeters boven de knie

Het Sint-Franciscuscollege is zeker niet de enige katholieke school waar de regels tijdens deze warme dagen strikt worden toegepast. Ook in het OLV-ten-Doorn in Eeklo mogen de zeden niet te los. "Gescheurde jeans en spaghettibandjes zijn sowieso verboden", zegt directrice Annick Willems. "Rokjes en jurkjes staan we toe tot net boven de knie. De hele dijen bloot kan echt niet, zonder dat we de meetlat tegen de rokjes gaan houden. Jongens mogen shorts dragen, maar ook enkel tot net boven de knie." Eenzelfde norm in het Sint-Franciscusinstituut in Melle. "Een paar centimeter boven de knie is toegelaten. Zeker niet méér", zegt directrice Annick Thienpont.

'Ik denk niet dat onze reglementen minder streng zouden worden als we een rondvraag deden bij de ouders'
Lieven Boeve, topman katholiek onderwijs

Lieven Boeve, de topman van het katholieke onderwijsnet, vraagt om vertrouwen in de directie, als er ruimte is voor interpretatie. "Een reglement moet duidelijk zijn, maar je mag niet in het extreme vervallen. Moet je echt precies gaan omschrijven wat een spaghettibandje is? Hoeveel centimeter een rok mag zijn?

"Ik denk niet dat onze reglementen minder streng zouden worden als we daarover een grote rondvraag zouden doen bij de ouders. Onze samenleving vraagt precies méér discipline bij de kinderen. Ook het bedrijfsleven vraagt ons om kinderen te leren hoe ze later gedisciplineerd kunnen werken."