Aangepast

Blijft EU in gesprek met Turkije over toetreding?

Moet Europa blijven praten met Turkije over een eventueel toetreden van dat land tot de Europese Unie? Het Europees Parlement vindt van niet, de Europese Commissie vindt van wel. Ook in de Tweede Kamer zijn de gesprekken met Turkije al twee dagen onderwerp van debat.

Blijft EU in gesprek met Turkije over toetreding?

Een meerderheid van de Kamer is voor het tijdelijk stilleggen van de besprekingen. Gisteren sprak de Kamer zich nog uit tegen zo'n opschorting. Een motie van de SP om de onderhandelingen tijdelijk te staken, kreeg wel veel steun, maar de regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositionele fractie Kuzu/Öztürk stemden ertegen.

Vandaag sloot regeringspartij PvdA zich aan bij een verzoek tot een pauze in de onderhandelingen. De PvdA wil vanwege de verslechterende situatie in Turkije de toelatingsgesprekken een half jaar stilleggen. PvdA-Kamerlid Marit Maij benadrukte dat dat juridisch iets anders is dan het officieel opschorten van de besprekingen.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is bereid binnen de EU te pleiten voor het bevriezen van de gesprekken met Turkije. Aanvankelijk voelde hij er weinig voor, maar onder druk van de Kamer zei hij dat hij zijn EU-collega's wel wil polsen.

Koenders: onderhandelingen met Turkije nu al comateus

Eerder vandaag werd duidelijk dat ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel de onderhandelingen op een laag pitje wil zetten. Volgens haar woordvoerder wil Merkel "geen nieuwe hoofdstukken openen" onder de huidige omstandigheden.

Merkel zou gisteren in de fractievergadering van de CDU over de kwestie hebben gesproken, naar aanleiding van de oproep van het Europees Parlement om de toetredingsonderhandelingen met Turkije op te schorten.

Er is in de EU veel kritiek op de maatregelen die Turkije sinds de mislukte staatsgreep van juli heeft genomen. Zo zijn tienduizenden aanhangers van geestelijke Fethullah Gülen opgepakt of ontslagen.

Als jullie verder gaan op deze weg, zullen de grensposten worden geopend.

President Erdogan

Als de Europese deur voor Turkije definitief wordt dichtgegooid, komt de vluchtelingendeal dan in gevaar? De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei vrijdag dat een einde van de toetredingsonderhandelingen ook het einde betekent van de deal, die sinds maart dit jaar van kracht is.

"Wij zijn degenen die 3,5 miljoen vluchtelingen in dit land voeden. Jullie hebben je beloftes gebroken. Als jullie verder gaan op deze weg, zullen de grensposten worden geopend", aldus Erdogan in een reactie op de oproep van het Europees Parlement.

Het dreigement van de Turkse president maakte weinig indruk op minister Koenders. "De vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije is duidelijk, en ik zie dat hij werkt", zei hij. "Ik laat me niet onder druk zetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl