Chinese autoriteiten controleren vaccins in het oosten van China
NOS Nieuws

Arrestaties om derde Chinese vaccinatieschandaal in drie jaar

De directeur van farmaceutisch bedrijf Changsheng Biotech is volgens Chinese staatsmedia opgepakt voor een groot vaccinatieschandaal dat het land in z'n greep houdt. Zij en veertien andere medewerkers van het Chinese bedrijf worden ervan verdacht honderdduizenden vaccins op de markt te hebben gebracht die niet voldoende bescherming bieden.

Changsheng Biotech verkocht prikken voor jonge kinderen en baby's tegen difterie, kinkhoest en tetanus, die niet werkten. Ook sjoemelde de firma met papieren over vaccins tegen hondsdolheid. Het is het derde vaccinatieschandaal in China in drie jaar.

In China kopen lokale overheden vaccins in voor verplichte inentingsprogramma's voor kinderen. Omkoping komt regelmatig voor. Gerechtelijke uitspraken op de website China Judgements Online laten zien dat overheidsmedewerkers bedragen variërend van honderden tot vele duizenden euro's aannemen in ruil voor het inkopen van een vaccin.

Steekpenningen en enorme winsten

Het bedrijf van het nieuwste schandaal, Changchun Changsheng, en moederbedrijf Changsheng Biotech worden genoemd in tien omkopingszaken, zo schrijft staatskrant ChinaDaily. Medewerkers hebben inkopers bij ziekenhuizen en lokale overheden betaald om vaccins van het bedrijf aan te schaffen.

Verschillende ambtenaren die steekpenningen aannamen van Changsheng zijn veroordeeld in deze zaken, maar het bedrijf is nooit aangeklaagd. Sterker nog, de medicijnproducent boekte afgelopen jaren enorme winsten, zeker na een beursgang in 2017.

Een afvalbak vol spuiten in een privékliniek in Hong Kong, waar het drukker is vanwege het Chinese schandaal

De zogeheten DKT-vaccins, een cocktail van ziekteverwekkers, zouden kinderen moeten beschermen tegen difterie, kinkhoest en tetanus. Een kwart miljoen van deze vaccins was al verkocht aan de provincie Shandong voor de inentingscampagnes. Honderdduizenden kinderen hadden al een prik gekregen toen bleek dat die niet aan de eisen voldeden.

Hiervoor heeft het bedrijf tot dusver een boete van ruim 400.000 euro gekregen. Een schijntje voor een onderneming die vorig jaar ruim 70 miljoen euro winst maakte en volgens de South China Morning Post voor zes miljoen euro aan overheidssubsidies binnenhaalde.

Inmiddels heeft de politie vijf leidinggevenden van het bedrijf opgepakt voor ondervraging. Daaronder is ook de bestuursvoorzitter en multimiljonair Gao Junfang.

Onderbezetting

De South China Morning Post vindt dat er strengere controles en hardere straffen nodig zijn om medicijnfabrikanten te dwingen aan alle productiestandaarden te voldoen. China produceert zo'n miljard vaccins per jaar. Volgens de krant heeft de overheid veel te weinig kundig personeel om kwaliteitscontroles uit te voeren op alle medicijnen.

Bovendien moeten de controleurs vertrouwen op data die de medicijnfabrikanten zelf aanleveren. Vorige week bleek dus dat Changsheng met de papieren van vaccins voor hondsdolheid had gerommeld.

Wantrouwen en woede

Vanwege eerdere schandalen vertrouwen veel Chinezen medicijnen en voedsel van Chinese bodem sowieso al niet. Tien jaar geleden overleden zes baby's en werden 300.000 andere kindjes ziek na het drinken van giftige babymelk.

Een ander bedrijf verkocht vorig jaar 400.000 DKT-vaccins die niet aan de standaard voldeden. Het jaar daarvoor rolden de autoriteiten nog een illegaal circuit op dat vaccins verkocht waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken was.

Het veroorzaakt grote woede en onrust onder jonge ouders, want in China worden alle kinderen via overheidsprogramma's ingeënt met een DKT-vaccin. Sommige ouders laten hun kinderen inenten met vaccins uit het buitenland of gaan zelf naar Hong Kong of Japan voor een prik.

Maar dat is alleen weggelegd voor rijkere Chinezen. Mensen met een minder dikke portemonnee zijn nog steeds aangewezen op inentingsprogramma's van de overheid.

'Schokkend' en 'abominabel'

Het laatste schandaal is een grote klap voor de Chinese overheid, die juist internationaal stappen wil maken met de medicijnindustrie. Dat verklaart waarom de regering, tot president Xi Jinping aan toe, het schandaal zo scherp veroordeelt.

President Xi noemt het "schokkend" en "abominabel" dat de vaccinmaker de wet heeft overtreden. Een diepgravend onderzoek moet duidelijkheid scheppen en de overheid wil de schuldigen streng straffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl