In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Waterbuffels nemen duik in Biesbosch: 'Ik dacht dat het nijlpaarden waren!'

Een groep waterbuffels trok vandaag veel bekijks in de Biesbosch. De groep van circa twintig dieren besloot met het warme weer een verkoelende duik te nemen in de Noordwaard. "Ik dacht echt toen ik langsfietste: volgens mij hebben we nijlpaarden in de Biesbosch", zegt een voorbijgangster.

Waterbuffels staan erom bekend dat ze goed kunnen zwemmen en dat ook graag doen. Maar voor veel bezoekers bleek het vandaag een uniek tafereel. "Ik heb wel eens koeien tot hun middel in het water zien staan, maar dit heb ik nog nooit gezien", zegt een van hen tegen Omroep Brabant.

Fietsers stapten dan ook massaal af om de zwempartij te fotograferen. En automobilisten zetten snel hun auto aan de kant om naar de dieren te kunnen kijken.

Nijlpaard?

Wie in het voorbijgaan snel even opzij keek, kon - met een beetje fantasie - denken dat het om nijlpaarden ging. De waterbuffels doken namelijk helemaal onder water en lieten alleen hun neus boven het wateroppervlak uitsteken.

Een toerist uit Zwitserland herkent meteen het tafereel uit het thuisland van de dieren. "Dit doet me denken aan India", zegt ze. Waterbuffels komen oorspronkelijk uit Zuid-Azië en worden daar geregeld zwemmend gezien.

Vriendelijke grazers

De kudde waterbuffels is in 2016 losgelaten in het gebied in het kader van het project Ruimte voor de Rivier. De regio is bedoeld als 'overloop' voor water, als het peil van bijvoorbeeld de Merwede te hoog staat. Om het water de ruimte te geven, wordt het gebied kort gehouden door grazers zoals konikpaarden, Schotse hooglanders en sinds enkele jaren dus ook waterbuffels.

De waterbuffels komen als goede zwemmers overal, ook op plekken waar de konikpaarden en Schotse hooglanders niet komen. De waterbuffels voelen zich goed thuis in het natte gebied. Ze hebben minder zweetklieren dan runderen en zijn om af te koelen dus afhankelijk van modder of water. De dieren kunnen tot 1200 kilo zwaar worden en hebben een rustig karakter.

Advertentie via Ster.nl