Column

Oproep: BN’ers, stop met het inspelen op het alsmaar groeiende moralisme en hang naar middelmaat

23-07-2018 18:08

Wij maken ons grote zorgen. BN’ers en middelmatige publicisten lijken het steeds normaler te vinden om actief op te roepen tot een tweedeling in onze samenleving. Manifesten die tien, twintig jaar geleden onvoorstelbaar waren, worden zonder blikken of blozen in de Volkskrant gepubliceerd. En eigenlijk – zo zeggen de deugende BN’ers nu – is iedereen die niet voldoet aan het GroenLinks/D66 wereldbeeld een bedreiging voor de sociale vrede. Want: een samenleving waar meerdere meningen vreedzaam samenleven bestaat niet. Oikofobie, een eufemisme voor alles haten wat te gewoon, te traditioneel en te eigen is, is iets waar BN’ers constant mee pronken en mee willen deugen.

Het lijkt wel alsof iedere BN’er die op social media over migratie, integratie, of identiteit een mening geeft, niet doorheeft dat die mening daardoor steeds waardelozer wordt en steeds verder raakt uitgehold. Steeds waardelozer naar de kant van grijsheid, middelmaat en humorloosheid.

Iedere keer dat een BN’er – iemand die de roem toch vooral heeft te danken aan waardeloze NPO-talkshows maar toch meent te mogen spreken voor álle Nederlanders – dergelijke meningen ventileert, voelen middelmatige maar uiterst hinderlijke moralisten in onze maatschappij zich gesterkt. Ook al wordt er daarna teruggekrabbeld. Ook al worden tweets in halfslachtige excuses afgezwakt, genuanceerd of gezelfcensureerd. Handtekeningen onder manifesten als deze kún je niet terugnemen. Ze zijn de wereld al in geslingerd. Ze hebben zich al genesteld en ingekapseld in onze toch al zo middelmatige en creatief ernstig beperkte maatschappij waar je vooral niet buiten het gemiddelde mag denken.

Juist dit soort manifesten zet onze vreedzame samenleving onder druk.

Juist dit soort manifesten graaft, creëert en verstevigt een maatschappelijke kloof tussen mensen die weinig kunnen maar toch op de een of andere manier bekend zijn en het gewone belasting ophoestende volk dat kennelijk helemaal niets meer mag vinden van een handjevol NPO-talkshowgasten en DWDD-tafelzilver.

Juist dit soort manifesten legitimeert de vele andere ‘geëngageerde’ talentlozen op social media en in de oude media werkzame moralisten in hun hetze tegen iedereen die anders is en wel geld verdient door er hard voor te werken.

Beste BN’ers, wij verzoeken u dringend om uw verantwoordelijkheid te nemen. Stop met het inspelen op het alsmaar groeiende moralisme en de door subsidie in leven gehouden hang naar middelmaat in onze samenleving. Stop met het uithollen van meningen op social media. Stop met het voeden van een tweedeling tussen een fictief ‘wij’ (de goeden die in de grachtengordel wonen) en ‘zij’ (extreem rechtse racisten die fout zijn want Baudet of Wilders stemmen). De effecten hiervan op onze samenleving zijn ontwrichtend, polariserend, en hebben reële effecten op echte mensen. Op Nederlanders, die net zo normaal en gewoon zijn als alle anderen. Nederlanders die het verdienen met respect vertegenwoordigd te worden door hun BN’ers.

U kunt dit manifest ondertekenen in de comments.