Direct naar artikelinhoud
Quiz

Hoe goed kent u de tabel van Mendelejev nog?

De vier nieuwe chemische elementen van het periodiek systeem hebben hun definitieve naam gekregen. Dat maakte de bevoegde International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) vandaag bekend. De ideale gelegenheid om uw kennis nog even te testen: hoe goed kent u de tabel van Mendelejev nog?

Drie van de elementen werden vernoemd naar de plaats van hun ontdekking: Nihonium (Nh) voor Japan (Japans: Nihon), Moscovium (Mc) voor Moskou en Tennessine (Ts) voor de Amerikaanse staat Tennessee. Het vierde element, Oganesson (Og), kreeg de naam van zijn ontdekker: de Russische kernwetenschapper Joeri Oganessian.

De vier elementen werden in piepkleine hoeveelheden door de botsing van atoomkernen kunstmatig aangemaakt en desintegreren snel. Het gaat om synthetische elementen, die niet in de natuur voorkomen en dus enkel in een laboratorium geproduceerd kunnen worden. Ze vervolledigen de zevende rij van het periodiek systeem (of de tabel van Mendelejev), waarop ook Radium en het naar Darmstadt vernoemde Darmstadtium staan.

De IUPAC had begin dit jaar de vier superzware elementen met de nummers 113, 115, 117 en 118 erkend. In juni kregen ze hun voorlopige namen, die na het verstrijken van de bezwaartermijn nu definitief van kracht zijn. 

De nieuwe elementen in de tabel van Mendelejev, hier nog met hun voorlopige namen. Elementen 114 en 116 werden toegevoegd in 2011.