RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

'Voorzichtigheid heeft Koen z'n leven gekost'

Beeld © Eigen foto

Er zijn camerabeelden die bevestigen dat de dood van Koen van Keulen uit Soest een noodlottig ongeval moet zijn geweest. Dat meldt een woordvoerder van de familie.

De 17-jarige Koen verdween in de nacht van donderdag op vrijdag in de buurt van het Italiaanse Gardameer. Hij was met zijn broer en vrienden uitgeweest. Ze gingen met de bus vanuit Lazise terug naar de camping in Pacengo, waar ook zijn ouders verbleven. Koen stapte een halte later uit dan zijn broer en vrienden.

Vanochtend werd het lichaam van de jongen aangetroffen in een sloot langs de kant van de weg. De Italiaanse politie vermoedt dat Koen is uitgegleden terwijl hij terugliep naar de camping.

Vangrail

Voor de familie van Koen is het nu duidelijk dat de tiener is omgekomen door een noodlottig ongeval, en niet is aangereden. "Vanuit Gardaland zijn beelden die laten zien dat iemand die voldoet aan het signalement van Koen, aan de andere zijde van de vangrail loopt", meldt de woordvoerder van de familie. "Dat wil zeggen: de zijde waar je niet aangereden kunt worden. Helaas heeft Koen deze voorzichtigheid het leven gekost."

ZIE OOK: ​Veel vakantiegangers zochten mee naar vermiste Koen: 'Hier heerst verslagenheid'

Een plaatselijke politiecommandant zegt dat de 17-jarige Koen waarschijnlijk zes meter omlaag is gevallen en in het water is terechtgekomen. "Hij liep waarschijnlijk in het gras langs de kant van de weg, aan de rustige kant van de vangrail", vertelt Italië-correspondent Eveline Rethmeier, die de lokale politiecommandant sprak.

Lichaam Koen gevonden: 'Arme jongen verdronk na val van zes meter'

Na vijf dagen komt er een einde aan de onzekerheid. Het lichaam van Koen van Keulen is gevonden in een greppel vlak bij het Gardameer. Volgens de Italiaanse politie is hij zes meter naar beneden gevallen en daar verdronken in het water.

Gebroken takken

"Vermoedelijk is hij uitgegleden, mogelijk omdat hij schrok van een auto. De politie denkt dat hij zich nog heeft proberen vast te grijpen aan de takken om hem heen, want er zijn allemaal takjes gebroken."

De weg loopt steil naar beneden. Waarschijnlijk is hij op zijn hoofd gevallen en heeft hij zich niet meer uit het water kunnen hijsen.

Morele support

De familie wil iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan het onderzoek. Bijvoorbeeld door erover te berichten, door als vrijwilliger mee te zoeken of door met de honden deze kant op te komen. "Maar in de eerste plaats ook aan alle mensen van de carabinieri, duikteams, brandweer, medewerkers van de ambassade, buitenlandse zaken en aan allen die morele support aan ons hebben gegeven."

Miniatuurvoorbeeld
Hulpdiensten op de plek waar het lichaam is gevonden.

'Dit worden barre tijden'

"De uitkomst is niet hoe we deze gehoopt hadden", zegt de woordvoerder van de familie. "We zullen het ermee moeten doen. Dit worden barre tijden voor de ouders, broer, familie en vrienden. Zij hebben aangegeven er prijs op te stellen om dit verdriet in stilte te verwerken en doen een beroep op de media om hier gehoor aan te geven."