Direct naar artikelinhoud

Kabinet: goed als Sinterklaasfeest met tijd meegaat

De regering erkent dat Zwarte Piet in zijn huidige vorm 'onbedoeld vooroordelen en discriminatie in de hand kan werken en mensen kan kwetsen'. Daarom is het kabinet er 'voorstander van dat het feest met de tijd meegaat'.

Roetpiet pakt cadeautjes voor pakjesavond.Beeld anp

Dat schrijft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) woensdag in antwoord op Kamervragen van Denk.

Ondanks de brief van Van der Steur houdt Rutte vol dat het kabinetsstandpunt niet gewijzigd is en dat de overheid geen partij is in de Zwarte Pietendiscussie. 'Laten we nou gewoon als overheid niet proberen dat debat te voeren,' laat hij aan het Algemeen Dagblad weten. 'Ik hou zelf van Zwarte Piet, ik vind het een mooie traditie. Andere mensen zeggen; dat vinden we minder fijn. Laat iedereen dat nou voor zichzelf bepalen.'

Rond het ministerie is te horen dat de brief onhandig is geformuleerd. 'Het kabinet neemt geen standpunt in over Zwarte Piet, maar de minister ziet dat zijn uiterlijk verandert', zegt zijn woordvoerder. 'De regering vindt dat er ruimte moet zijn voor alle vormen waarin Piet verschijnt, maar wil daar zelf niet in sturen.'

In de brief schrijft Van der Steur dat de overheid juist wel een rol kan spelen. Een verbod op Zwarte Piet is volgens de minister 'niet de uitweg', maar de overheid kan helpen 'een respectvolle dialoog te faciliteren zodat er vanuit de maatschappij initiatieven ontstaan om Zwarte Piet een figuur te laten zijn die iedereen recht doet'.

Van der Steur schrijft dat er ook in het buitenland zorgen bestaan over de stereotypering van Zwarte Piet. 'Het blijkt lastig, bijvoorbeeld in de VS, om de traditie (..) in haar huidige vorm uit te leggen.'

Pietenkwestie

De pietenkwestie verdeelt ook Den Haag. Het Binnenhof telt geharnaste voor- en tegenstanders van de aanpassing van het kinderfeest.

'Eeuwenoude traditie'

De minister noemt het Sinterklaasfeest een 'eeuwenoude traditie die wordt vormgegeven door de samenleving en die is blijven bestaan door te veranderen'. De aard van de veranderingen, en het tempo waarin die zich voltrekken, zullen volgens de minister 'per land of streek verschillend zijn'.

Eerder lieten ministers wel op persoonlijke titel weten waar ze in de discussie stonden. Vice-premier Lodewijk Asscher bijvoorbeeld, vindt dat het feest moet worden aangepast. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei dat de omroep RTL met zijn schoorsteenpieten 'het Sinterklaasfeest vermoordt'.

Twitter bericht wordt geladen...