Luister naar

‘Nederland meest atheïstische land’

Nieuws
Van alle West-Europese landen is Nederland het meest ongelovig. Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) noemt zich atheïst, agnost of niet-religieus.
Rimme Mastebroek Rimme Mastebroek
woensdag 30 mei 2018 om 19:53
West-Europese christenen komen niet als tolerant uit de bus.
West-Europese christenen komen niet als tolerant uit de bus. Roos Koole

Washington

Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center. In deze ranglijst is Nederland de koploper. Noorwegen en Zweden volgen op gepaste afstand met respectievelijk 43 en 42 procent. Opvallend is dat vooral in landen met een katholieke geschiedenis weinig mensen zich als niet-religieus bestempelen: Portugal, Ierland en Italië (alle 15 procent) eindigen gezamenlijk onder aan de lijst.

Het Pew Research Center ondervroeg bijna 25.000 Europeanen uit vijftien verschillende landen. Zij werden gevraagd naar hun godsdienst, hun houding tegenover andersgelovigen, de rol van religie in de samenleving en actuele kwesties, zoals immigratie.

Zweden staat het meest open voor immigranten en minderheden, terwijl Italianen het vaakst negatief over hen zijn. De onderzoekers constateren dat ‘ongemakkelijke gevoelens over de multiculturele samenleving’ overduidelijk aanwezig zijn in West-Europa. Dat geldt ook voor antisemitisme. Zo vindt ruim een derde van de Italianen dat Joden ‘altijd hun lijden overdrijven’.

superieur

West-Europese christenen kwamen niet als tolerant uit de bus. Ze staan minder accepterend tegenover immigranten dan ongelovigen en denken bovendien negatiever over Joden, moslims en andere minderheden. Ook beschouwen christenen hun cultuur vaker als superieur aan andere culturen. Hierbij maakt het niet uit of de christenen daadwerkelijk naar de kerk gaan of zogenaamde ‘cultuurchristenen’ zijn, concluderen de onderzoekers.

Hoewel dit de grote lijnen zijn, zijn de verschillen per land groot. Zo zijn het vooral de Noren die hun eigen cultuur als superieur beschouwen. In Nederland is echter twee derde het oneens met de stelling ‘Ons volk mag dan niet perfect zijn, maar onze cultuur is superieur.’ Alleen de Zweden, Belgen en Spanjaarden zijn minder trots op hun land.

Nederlanders geven daarnaast grif toe weinig kaas van religie gegeten te hebben. 78 procent zegt ‘weinig tot niets’ van het jodendom af te weten. Bij de islam en het christendom liggen deze percentages op 71 en 28 procent. Daarmee scoort Nederland consistent hoog op het gebied van religieuze onwetendheid. Wederom zijn het de Noren die zichzelf hoog inschatten. Liefst 94 procent zegt veel van het christendom af te weten. Ook bij de andere twee abrahamitische religies voeren zij de lijst aan.

burka

De islam houdt de gemoederen bezig in West-Europa. Enkel in Portugal vindt een meerderheid dat moslima’s geen restricties op het dragen van ‘religieuze’ kleding zoals een boerka moet worden opgelegd. De opvatting dat religieuze kleding prima is, zolang het gezicht maar niet bedekt is, is in Nederland met 65 procent het populairst.

Bijna een kwart van de Nederlanders is het eens met de stelling ‘Vanwege het aantal moslims voel ik mij een vreemdeling in mijn eigen land’. Daarmee scoort Nederland relatief hoog. De Belgen voelen zich het meest vervreemd door de aanwezigheid van moslims in hun land. Bijna vier op de tien zuiderburen kunnen zich vinden in de stelling. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vincent van der Ent kwam tot de conclusie dat zijn leven totaal geen zin had. 'Ik dacht geregeld: van mij hoeft het niet meer.'

Tot zijn eigen verbazing kwam Vincent tot geloof: 'Het was alsof iemand het licht in mijn hoofd aandeed'

Vincent van der Ent gaf zijn leven aan Jezus, terwijl hij helemaal niet goed wist wie Hij was. Dat gebeurde in de gemeente Mozaiek033 in Nijkerk. ‘Ik ervoer wat ik al heel lang niet ervaren had: rust en vrede.’

'Het is bijzonder dat we het Koninklijke Huis nog hebben. Daarom bid ik met speciale gelegenheden specifiek voor de koning en zijn gezin.'

Deze voorgangers bidden wel of niet voor de koning. 'Je moet Willem-Alexander niet heilig maken'

Wordt er in Nederlandse kerken gebeden voor het Koninklijk Huis? Het Nederlands Dagblad belde zes voorgangers. 'Als een dictator aan de macht zou komen, zou ik ook voor hem bidden.'

Het nieuwe schip krijgt onder meer zes operatiekamers en een volledig uitgerust laboratorium.

Mercy Ships gaat nog een ziekenhuisschip bouwen dankzij 'genereuze donatie'

De vloot van Mercy Ships wordt uitgebreid met een derde schip om jaarlijks duizenden mensen in Afrika gratis medische zorg te verlenen. De christelijke organisatie is een grote cruiserederij dankbaar voor hun steun.

De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill vierde op 7 april het feest van de Aankondiging van de Heer, zeven maanden voor het Russisch-orthodoxe kerstfeest.

De kerkelijke loopgraaf. Zo isoleert de Russische patriarch Kirill zich steeds verder

Het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk noemt de inval in Oekraïne inmiddels ‘een heilige oorlog’. Stevige kritiek vanuit Straatsburg en Genève volgde. Estland noemt de kerk nu een terroristische organisatie.

Een aangevraagde Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

De PKN stelt de vog verplicht, tien jaar na de katholieken: 'Doen er alles aan om draagvlak te krijgen'

Een verklaring omtrent gedrag voor medewekers: na jaren praten wordt zo’n papiertje verplicht in de Protestantse Kerk. De katholieken hebben er al jaren ervaring mee. ‘Iedereen was ervan doordrongen dat het nodig was.’

Mirjam Kerkhof: 'Geloven betekent voor mij een oneindig verlangen naar God.'

Sela-zangeres Mirjam Kerkhof over liederen schrijven en haar geloof. 'Ik wil onbevangener worden'

Mirjam Kerkhof (34) heeft ooit haar relatie met een niet-gelovige vriend beëindigd. 'Dat was moeilijk, maar ik ervoer wel dat God dat van mij vroeg.'