Mishandeling moslima Weert niet aangetoond

Via WhatsApp wordt gechat en afgesproken.© iStock

De Belgische bekeerling Chris M. (35) is vrijgesproken voor mishandeling van een Weertse moslima. Het was haar woord tegen dat van hem.

Johan van de Beek

Wat zich precies heeft afgespeeld in Weert op 28 november 2016 zal nooit opgehelderd worden. Het verhaal van een Marokkaanse moslima uit die stad komt neer op ernstige mishandeling. Ze komt via sociale media in contact met de Belgische bekeerling Chris M. Via WhatsApp wordt gechat en afgesproken.

Radicale praatjesDe avond begint gezellig maar ontaardt als M. volgens haar radicale praatjes uitslaat over IS. Zij volgt volgens hem niet de ware islam. Hij zegt dat ze een rituele wassing moet doen en met hem moet bidden. Zij weigert. Ze praktiseert niet, althans niet zoals M., die in België ook bekendstaat als Aboe Yasir en Al-Belgicie en die op internet flirt met Sharia for Belgium.

HersenvochtHij wordt woedend, deelt een karateslag uit en twee kopstoten. Ze heeft een drain in haar hersenen en proeft, zegt ze, hersenvocht. Uiteindelijk gaat hij, maar vergeet zijn bril.

M. vertelt een ander verhaal. De Weertse zou uit zijn geweest op seks. Toen hij weigerde, zou ze hem hebben uitgemaakt voor homo en mietje en zijn geloof belachelijk hebben gemaakt. Hij zegt haar niet te hebben aangeraakt. De enige overeenkomst tussen de twee verhalen: het gezellige begin en de vergeten bril. Zij heeft een bloedende wond bij een oog. Maar letsel dat past bij kopstoten, trappen en karateslagen wordt niet geconstateerd. Ook verhalen in (online)media over gebroken vingers corresponderen niet met feiten in het dossier.

DubbelzinnigDe app-gesprekken zijn dubbelzinnig. Uit sommige berichten zou opgemaakt kunnen worden dat zij ‘iets’ wilde. Opmerkelijk is ook dat uit conversaties die de twee later hebben, het aanvankelijk over de bril gaat. Over de mishandeling wordt niet gerept. Later wordt daar wel op gehint.

Dat Chris M. ideeën heeft die aanschurken tegen jihadisme is mogelijk. De man zelf zegt dat hij na de dood van zijn grootmoeder geen fanaticus meer is. Maar ook als dat niet zo zou zijn, verandert het niets aan dit tragische verhaal. De vrouw heeft inmiddels een eind aan haar leven gemaakt. Een rechtstreekse relatie met de bewuste avond kan niet worden gelegd.

VerledenDe vrouw had psychische problemen door een gebeurtenis in haar verleden. "We kunnen haar helaas niets meer vragen”, aldus de rechter. Juridisch geldt dan in dubio pro reo: in geval van twijfel is het voordeel voor de verdachte. Chris M., die overigens niet aanwezig was en ook geen advocaat had gestuurd, werd vrijgesproken van mishandeling.

Meest gelezen