Spring naar de content
bron: ANP/Bart Maat

Affaire-Blok: politiek gevoel laat Pechtold opnieuw in de steek

Opvallend: D66-leider Alexander Pechtold heeft geen mening over Stef Blok, die tijdens een besloten diplomatenfeestje eindelijk vertelde hoe hij écht denkt over de multiculturele samenleving.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ton F. van Dijk
Pechtold
Beeld:

Mensen uit verschillende culturen zijn per definitie ongeschikt om samen te leven. Dat is genetisch zo bepaald. En daar doe je helemaal niets aan. Zo vindt onze minister van Buitenlandse Zaken.

Een uitspraak die bij velen nogal rauw op het dak viel. Ook binnen de partij van Alexander Pechtold. Verontruste D66’ers eisten in een open brief vergaande excuses van Stef Blok. En anders moet Blok van de bezorgde D66’ers aftreden als minister van Buitenlandse Zaken.

De tolerante samenleving, waarin vele culturen vreedzaam naast elkaar leven, vormt het ideologisch hart van D66 en dat laat men niet zomaar door een minister van coalitiegenoot VVD in de uitverkoop gooien.

Maar waar de ophef binnen D66 groot is, blijft partijleider Pechtold opmerkelijk stil. “Dit is niet de Stef Blok die ik ken,” mompelde de D66-leider zo zacht mogelijk in een reactie op wat inmiddels een heuse ‘affaire-Blok’ is geworden.

Het lijkt Pechtolds handelsmerk geworden in tijden van politieke oproer. Ook na het bekend worden van de leugen van Bloks voorganger Halbe Zijlstra (die had naar eigen zeggen Poetin ontmoet in z’n datsja) was het Alexander Pechtold, die uitermate bescheiden reageerde op het geloofwaardigheidsprobleem van deze VVD-minister.

Na maanden onderzoek door de journalistiek, maakte Zijlstra de vlucht naar voren en vertelde hij in de krant ‘geheel vrijwillig’ dat hij hij nog nooit de buurt van de Russische president was geweest. En dat zijn eerdere verhalen daarover bij elkaar waren gefabuleerd.

Vrij ernstig voor een minister van Buitenlandse Zaken die op het punt stond voor een werkbezoek af te reizen naar het Rusland van Poetin,  maar niet in de ogen van Alexander Pechtold dus.

Die kon de bekentenis van Zijlstra wel ‘waarderen’ en voegde eraan toe; “Ik moet de eerste Rus die zelf zijn fouten rechtzet nog tegenkomen”. Een uitspraak van de D66 voorman die bij velen een keiharde lach op het gezicht ontlokte. Van pure verbijstering.

Dat zijn politieke gevoel Pechtold in de steek liet bleek wel toen een dag later het debat plaats vond over de leugen van Zijlstra. Halbes positie bleek onhoudbaar. Het gevolg kennen we: Zijlstra trad af en verdween door de zijdeur van de politiek op weg naar een bestaan in de vergetelheid.

Je zou denken: zo’n verkeerde inschatting maakt Alexander Pechtold niet nog eens. Maar niets blijkt dus minder waar.

Waar de kwestie Zijlstra ging over de integriteit van het door D66 gesteunde kabinet Rutte III, staat er met de affaire-Blok voor de Democraten nog wel iets meer op het spel.

Een minister die deel uit maakt van een door D66 gesteund kabinet en die het Forum voor Democratie van Thierry Baudet rechts inhaalt waar het gaat om de multiculturele samenleving, moet iedere D66 stemmer een gruwel zijn.

Maar Alexander Pechtold komt dus niet veel verder dan: ”Zo ken ik Stef Blok niet.” Om vervolgens met zijn grote donkere ogen als een konijn in een koplamp te staren en er het zwijgen toe te doen. Niks aftreden.

Voor veel D66-kiezers is dit onbegrijpelijk. Zij verwachten van hun politiek leider dat deze juist op het punt van de multiculturaliteit stelling neemt tegen het in hun ogen weerzinwekkende ‘genetisch bepaalde’ samenlevingsideaal van Stef Blok.

Maar nee dus. Pechtolds politieke reflex is die van iemand die eindelijk weer mee doet aan een kabinet. Vergeten lijkt alle kritiek in de oppositiebankjes en het daarmee zorgvuldig opgebouwde politieke profiel, waarmee hij in 2017 de kiezers wist over te halen eindelijk weer eens op D66 te stemmen.

Pechtold
Beeld:

Zie hier de tragedie van Alexander Pechtold en zijn partij. Na iedere regeringsdeelname worden de Democraten genadeloos afgestraft en veroordeeld tot de oppositiebankjes.  Om vervolgens op pedante toon de hele wereld de maat te nemen in een doorzichtige poging het electoraat opnieuw te verleiden.

Om daarna vanuit het herwonnen pluche opvallend stil te blijven wanneer een VVD-minister van Buitenlandse Zaken zich vergrijpt aan de waarheid. En een andere VVD’er op dat departement een verhaal uitdraagt dat haaks staat op de samenlevingsideologie van D66.

De enige hoop die D66 op dit punt nog lijkt te hebben is de vervanging van Pechtold als leider, door iemand met meer ruggengraat en trouw aan de beginselen van D66.

Wellicht dat oud-D66-Kamerlid Boris van der Ham het in zich heeft om Pechtold op dit punt uit te dagen. Bij de afschaffing van D66-kroonjuweel, het referendum, deed hij al aardig zijn best.

Want anders kunnen de Democraten alvast beginnen om zich voor de zoveelste keer op te maken voor de Siberische kou die een klein en gemarginaliseerd D66 in de oppositie ten deel zal vallen. Een kwestie van verkiezingen. Meer niet.

Onderwerpen