Logo 112 Hilversum

Redactie 112 0 reactie(s) zo 22 juli 2018, 9:06

Nieuwe vorm van oplichting via WhatsApp

Aangepast: 3 jaar geleden

REGIO – De laatste weken zijn er meerdere mensen aan het politiebureau verschenen om aangifte te doen van oplichting.

Oplichting kent helaas vele vormen. De vorm van oplichting waar deze mensen aangifte van deden is toch wel weer een bijzondere.

Een voorbeeld van één van deze zaken:

Een vader ontvangt een WhatsApp bericht van zijn dochter. Het valt hem op dat zijn dochter een ander telefoonnummer heeft, maar als hij vraagt hoe dat zit appt zijn dochter dat ze een nieuw telefoonnummer heeft.

Vader gelooft dit en ziet aan de profielfoto dat het inderdaad om zijn dochter gaat. De dochter schrijft dat er een storing is bij haar bank en dat ze daardoor geen geld kan overmaken. Heel vervelend, juist nu ze met enige voorrang een rekening moet betalen.

Ze vraagt via WhatsApp aan haar vader of die de rekening voor haar wil betalen en vervolgens geeft ze het rekeningnummer en de naam van het betreffende bedrijf. Vader is de beroerdste niet en wil zijn dochter helpen. Hij maakt het openstaande bedrag dan ook direct naar het opgegeven bedrijf over.

Niet veel later blijkt dat hij helemaal geen contact had met zijn dochter maar dat hij is opgelicht. Het bedrag dat hij heeft overgemaakt is in handen gevallen van oplichters.

Opvallend is dat de vader, evenals andere aangevers, een advertentie op Marktplaats had staan. Hierbij stonden een aantal gegevens waaronder zijn telefoonnummer. De daders hebben vervolgens kennelijk wat speurwerk op Social media verricht waarbij ze op foto’s van zijn dochter stuitte. Deze foto hebben ze vervolgens als profielfoto gekoppeld aan een (prepaid) telefoonnummer waarmee ze via WhatsApp contact zochten met vader.

Erg vervelend allemaal. Je denkt je dochter te helpen maar vervolgens blijkt dat ze helemaal geen hulp nodig had en ben je een grote som geld kwijt. Uiteraard gaat de politie met de gegevens die zij hebben kijken of we bij een dader(groep) kunnen komen.

Blijf bij transacties altijd scherp en ga bij twijfel op onderzoek uit. Met wie doe je eigenlijk zaken? Zorg daarnaast dat niet al je gegevens op straat liggen. Scherm je Social media accounts zoveel mogelijk af!

Deel dit artikel:

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Hilversum

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Hilversum
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.