Joden op straat aangevallen in Wenen

Oskar Deutsch, voorzitter Joodse Gemeente Wenen
youtube

Een werkloze Oostenrijker van Turkse afkomst heeft afgelopen donderdag in Wenen op straat willekeurige Joden aangevallen. De eerste aanval trof een 37 jaar oude vrouw, die niet gewond raakte, maar zeer geschrokken was. Daarna viel de man drie mannen aan voor een Joodse restaurant. De drie droegen een kippa en één van hen had een plastic tasje met Hebreeuws opschrift.

Getuige Benjamin Gilkarov vertelde OE24 dat de aanvaller tijdens zijn aanval op de drie mannen voor het restaurant ‘in het Duits en Arabisch’ gescholden had. Gilkarov volgde de aanvaller op verzoek van de politie tot op een nabijgelegen metrostation, terwijl hij in contact bleef met de politie. Daardoor kon de man op het metrostation worden gearresteerd. Tijdens zijn arrestatie viel hij ook de politieagenten aan.

Volgens de Oostenrijkse inlichtingendienst zijn er weinig details bekend over de verdachte. Hij zou een Turkse achtergrond hebben, werkloos zijn en al eerder met de politie in aanraking zijn geweest. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Oostenrijk wordt onderzocht of de man een antisemitische achtergrond of contacten met extremisten heeft. Het aantal antisemitische incidenten in Oostenrijk is al jaren aan het stijgen: in 2014 waren het er 255, in 2017 503 volgens het antisemitisme-overzicht.

In een gesprek met OE24 zei één van de slachtoffers dat hij net uit de synagoge kwam en op weg was naar huis toen hij snelle voetstappen achter zich hoorde. Kort daarna sprong de aanvaller hem op de rug en schopte hem: “Ik draaide mij om en hij keek mij met zo veel haat aan. Op dat moment werd ik bang. Ik bedacht dat hij ook wel een mes bij zich zou kunnen hebben. Een vriend die alles had gezien heeft de politie gebeld. De politie zei dat wij hem moesten volgen en doorgeven waar hij zich bevond.”

Volgens het slachtoffer was de aanval duidelijk antisemitisch gemotiveerd: “Mijn vriend vertelde mij dat hij zag dat de dader twee andere mannen om een sigaret vroeg voor hij hen met zijn vuisten in hun gezicht sloeg. Vervolgens stak hij volgens mijn  vriend de straat over en kwam regelrecht op mij af. Ik geloof dat deze aanval antisemitisch was, omdat hij alleen Joden aanviel. Wij waren allemaal als Joden herkenbaar.” Alle drie mannen droegen een kippa.

Oskar Deutsch, voorzitter van de Joodse Gemeente, zegt: “De lijst van antisemitische incidenten wordt steeds langer. In dit verband wil ik onze medewerker Benni Gilkarov bedanken: hij was ooggetuige en heeft de politie gewaarschuwd. En toen heeft hij ook nog de dader op een afstand gevolgd terwijl hij met de politie in contact bleef om de locatie door te geven.” Deutsch vervolgt: “Politiek gaat het erom het vooral de FPÖ geschapen klimaat van onveiligheid te veranderen in veiligheid en sociale verbinding. Randfiguren zoals de rechtspopulisten, islamisten of andere fanatici mogen wij niet laten winnen.”

Bondskanselier Sebastian Kurz laat vanuit de VS weten dat de regering alles zal doen om het Joodse leven in Oostenrijk in veiligheid mogelijk te maken. “Een mogelijk antisemitisch motief zal door de betrokken functionarissen worden onderzocht,” aldus Kurz op Twitter.
Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Joden op straat aangevallen in Wenen