RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Verdubbeling aantal boetes voor poep op vlees in slachthuizen

Op de vacumeermachine links vond de NVWA-inspecteur rattenkeutels en -urine.

Poepspetters op varkensvlees, of een koe besmeurd met mest: het vlees in slachthuizen kan behoorlijk smerig zijn. Voor deze overtredingen deelden inspecteurs van de NVWA het afgelopen jaar 49 boetes uit. Dat is ruim een verdubbeling vergeleken met de jaren daarvoor.

Toen werden er in een langere periode, ruim twee jaar tijd, 39 boetes aan slachthuizen opgelegd.

Dat blijkt uit cijfers en boeterapporten die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De NVWA roept slachthuizen op schoner te gaan werken. "Slachthuizen hebben hier blijkbaar in 2017 minder aandacht voor gehad dan wij nodig vinden", zegt directeur Keuren Jan Meijer van de NVWA . "Het kan schoner, dat is eerder gebleken. Ik vind dat ze meer hun best moeten doen en dat ze minimaal hetzelfde niveau zouden moeten halen als in 2015-2016.” Hoewel er vaker poep op karkassen wordt aangetroffen, is de voedselveiligheid, volgens Meijer 'niet in het geding'.  

'Bazen willen meer productie'

Een oud-werknemer van een slachthuis vertelt over zijn ervaringen: "Schrikbarend."

De brancheorganisatie voor de slachtindustrie COV noemt de stijging van het aantal poepboetes 'een punt van zorg'. "Slachthuizen moeten hier harder aan gaan trekken”, zegt woordvoerder Dé van de Riet van de COV. Maar hij benadrukt dat het aantal boetes in het perspectief van 17 miljoen correcte slachtingen per jaar gezien moet worden.

49 poepboetes op 17 miljoen dieren die jaarlijks worden geslacht lijkt inderdaad niet veel, maar de norm is nul. Het werkelijke aantal overtredingen ligt bovendien nog hoger. De NVWA geeft namelijk niet direct een boete, slachthuizen krijgen eerst waarschuwing. Daarnaast houdt de NVWA steekproeven die laten zien dat het vaker fout gaat. Vorig jaar was 1 op de 11 karkassen besmeurd met mest. De jaren daarvoor lag dat nog op 1 op de 14.

ZIE OOK: Slachter: 'Het vlees dat in de supermarkt ligt, vertrouw ik niet'

Te weinig ervaring

Mest komt op het vlees terecht tijdens het wegsnijden van de darmen. Dat komt omdat slachters vaak te weinig ervaring hebben, zeggen medewerkers van slachthuizen die RTL Nieuws heeft gesproken.  Maar vooral de hoge bandsnelheid is een probleem. De slachtdieren hangen aan een lopende band en de slachter heeft maar zo'n tien seconden de tijd om de darmen netjes te verwijderen. Dat leidt ertoe dat het vaak misgaat, volgens de slachters.

Een medewerker kan op een stopknop drukken, om meer tijd te krijgen om vieze stukken weg te snijden. Maar dat laten slachters wel uit hun hoofd, zegt de slachter met wie RTL Nieuws sprak. "Als je dat vraagt, krijg je op je kop. Dan heb je een probleem. De bazen willen alleen maar productie. Het moet allemaal zo snel mogelijk. Poep wordt vaak niet weggesneden, maar snel met wat water weggespoeld, of weggeschraapt met een mes. Het gevolg is dat de bacteriën zich over het hele karkas verspreiden."

De slachterijen wijzen de kritiek van de hand dat de slachters onvoldoende tijd hebben om de darmen bij een dier te verwijderen. De medewerkers in slachthuizen zijn allemaal goed getraind, stelt de COV, en als het misgaat, mogen ze de lopende band stilzetten om poep weg te snijden. Lees hier de hele reactie van de Centrale Organisatie voor de Vleessector [pdf].

Overtredingen hygiëneregels slachthuizen

In totaal kregen 31 slachterijen in de periode 2015 - april 2017 in totaal 128 boetes voor het overtreden van de hygiëneregels. De NVWA houdt bij 180 bedrijven toezicht op het slachtproces van varkens, runderen, schapen en geiten. De boetebedragen beginnen bij 2.500 euro en lopen op tot 10.000 euro bij bedrijven die vaker de fout ingaan. Het bedrijf dat het vaakst de fout inging, kreeg 13 boetes opgelegd.

2871076

Poep op het vlees 39 *
Condensdruppels die op het vlees vallen 26
Ruggenmerg niet verwijderd
(kan gezondheidsrisico vormen)
24
Haren, gal of overige vervuiling op het vlees 20
Vieze messen en gereedschap 11
Vervoer van vlees bij te hoge temperatuur 10
Slachthal is vies 4
Vlees op de grond weer oprapen
(of andere verontreiniging)
3
Te weinig bacteriologische monsters genomen 2

* In de periode mei 2017 - juli 2018 werden er nog eens 49 'poepboetes' opgelegd