Een groep wetenschappers is hard op weg een middel te vinden tegen de aloude Malaria, Zika en Dengue. De basis is een vlooienmiddel voor honden en katten. Net als de dieren zouden mensen het middle preventief moeten slikken. Het werkt dan  drie maanden.

Het gaat om een zogenaamd ‘altruïstisch’ middel dat niet voorkomt dat je de ziektes krijgt. Een kleine niet gevaarlijke doses vergiftigt je bloed en daarmee de mug. Je helpt hiermee de gevaarlijke muggenpopulatie de wereld uit en voorkomt verspreiding. Het ziektedragende beest valt namelijk na het giftige bloedmaal dood neer om nooit meer een ander te kunnen steken. 

Vlooienmiddel moet nog getest worden op mensen

Het nieuwe middel moet nog wel op veiligheid bij mensen getest gaan worden. Directeur Koen Dechering van het TropIQ Health Sciences en mede-uitvinder van het middel, zegt dat al veel honden en katten het spul moeiteloos verteren. Dat geeft goede hoop dat ook mensen het makkelijk verdragen.

Als grote bevolkingsgroepen het middel nemen, werk je de ziekmakende muggen de wereld dus snel uit. “Als een derde van de bevolking van een land  het spul slikt kan het aantal ziektegevallen wel tot 97 procent verminderen”, zegt Dechering. “Het werkt ook tegen insecten die die resistent zijn tegen veelgebruikte insecticiden.” Dechering zit nu met zijn ‘muggenfabriek’ op de Novio Tech Campus in Nijmegen, tussen miljardenbedrijven in de chips-industrie, zoals NXP, Ampleon en Nexperia.

Dierenmedicatie wordt mensenmedicatie

Volgens Bart Knols, malaria- en muggenexpert wordt het steeds gewoner om de oplossingen in dierenmedicatie te zoeken: “Ook ik heb daar de oplossing gezocht maar dat dierengeneesmiddel werkte maar heel kort en dan heb je er niets aan.”

Het goede van deze vinding van Koen Dechering is dat dit vlooienmiddel drie maanden werkt. Knols blijft zelf ook doorzoeken maar vindt het jammer dat het nog lang gaat duren voordat dit specifieke vlooienmiddel eerst nog verder getest moet, wat tijd kost: “Ik ben zelf nog aan het zoeken tussen geneesmiddelen voor mensen die al lang geregistreerd zijn en veilig bevonden zijn. We moeten kijken of tussen de bestaande geneesmiddelen niet ook spullen zitten waar muggen niet tegen kunnen of dood van gaan. Op die manier kun je een middel snel op de markt brengen want het is er al.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.