RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Vriendin neergestoken Nederlanders in bus: 'Ik keek om en zag een mes'

Beeld © AFP

Een Nederlandse vrouw die gisteren in de bus zat waarin meerdere mensen werden neergestoken, doet tegen de Leeuwarder Courant haar verhaal. Eén van haar vrienden is er slecht aan toe. "We waren samen op vakantie in Hamburg en zouden een dagje naar het strand gaan."

Bij de steekpartij in de bus in Lübeck vielen tien gewonden, onder wie twee Nederlanders. De twee mannen van 21 jaar waren samen met twee schoolvrienden op vakantie. Eén van hen, een vrouw die anoniem wil blijven, vertelt aan de Leeuwarder Courant wat er gebeurde.

'Rugzak was heet'

Ze vertelt dat in de bus een man langs haar liep, die met zijn rugzak tegen haar been kwam. "We stonden midden in de bus. Ik voelde dat die rugzak heel heet was en zag vlammen." De vrouw vertelt dat ze naar voren rende om de chauffeur te waarschuwde. "Toen keek ik om en zag een mes."

Van de twee gewonde vrienden heeft één een steekwond in zijn schouder. Die hoefde volgens haar alleen gehecht te worden. De andere vriend ligt op de intensive care en is er slecht aan toe. Zijn ouders zijn bij hem. De vrouw zegt tegen de Friese krant dat ze zich veel zorgen om hem maakt. Met haar zelf gaat het fysiek goed. "Mij mankeert niets, maar ik ben enorm geschrokken."

Onder zijn nek gestoken

Gisteren vertelde een man uit dezelfde vriendengroep tegen Omrop Fryslan dat hij ineens brand zag achter in de bus, "Ik dacht dat de bus zou exploderen. Ik heb twee oudere mensen gepakt en we zijn de bus uit gerend. Een van m'n vrienden ging daarna terug naar de bus, want hij wilde er nog iemand uit halen. Het eerste wat ik toen zag, was dat een man zich naar mijn vriend draaide, uithaalde en hem net onder zijn nek raakte. Hij was vrij heftig aan het bloeden." 

De dader is een 34-jarige Duitser van Iraanse afkomst. Hij kon door passagiers worden overmeesterd en is overgedragen aan de politie. Wat zijn motieven zijn, is onbekend. Volgens het Duitse OM zijn er geen aanwijzingen dat het om een terreuraanslag gaat, maar kan 'niets worden uitgesloten'. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Twee Nederlanders onder gewonden steekpartij Lübeck