RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Israëlische luchtmacht valt Hamas aan in Gazastrook

Beeld © AFP

De rellen op de grens van Israël met de Gazastrook zijn flink uit de hand gelopen. Na een dag van hevige rellen, waarbij vijf doden en 120 gewonden vielen, voerde de Israëlische luchtmacht vanavond een grote aanval uit op een bataljon van Hamas.

Zeker vijftien doelen zijn al aangevallen, waaronder opslagplaatsen voor wapens en materiaal, trainingsfaciliteiten, commandoposten en het hoofdkwartier van het bataljon.

Eerder op de dag werden Israëlische grensposten onder vuur genomen vanuit de Gazastrook. Daarbij kwam een Israëlische militair om het leven. Dat was voor het eerst sinds het geweld begin dit jaar weer oplaaide.

Miniatuurvoorbeeld

Grootste offensief in jaren 

Vorige week startte het Israëlisch leger het grootste offensief tegen Hamas in vier jaar tijd, nadat er vanuit de Gazastrook meer dan 200 raketten op Israël werden afgevuurd. 

Deze hernieuwde golf van geweld begon toen de Amerikaanse president Trump eind vorig jaar besloot de Amerikaanse ambassade te verplaatsen naar Jeruzalem en daarmee de stad te erkennen als hoofdstad van Israël.

De president ging daarmee in tegen de wens van de internationale gemeenschap en de Palestijnen, omdat die de zogenoemde tweestaten-oplossing als enige oplossing voor het conflict zien. Daarbij hebben Israëliërs en Palestijnen elk hun eigen staat, met beide Jeruzalem als hoofdstad.  

Het draait allemaal om Jeruzalem