<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 20, 2018

Nederland zet eerste stap om betrekkingen met Turkije te herstellen

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft het initiatief genomen de betrekkingen met Turkije te herstellen.

Dat liet de Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu vrijdag weten.

De twee spraken elkaar tijdens de NAVO-top. “Uit ons gesprek bleek dat beide kanten de uitgebreide strategische betrekkingen willen herstellen. Dat zal op initiatief van mijn Nederlandse collega gebeuren. Hij overhandigde mij een brief en gaf aan dat hij hoopt dat de relatie herstelt”, liet de Turkse minister in een interview weten.

Beide landen gaan nog bespreken hoe het herstel zal plaatsvinden en welke stappen ondernomen worden. “Turkije en Nederland zijn twee vriendschappelijke landen en NAVO-bondgenoten met veel gemeenschappelijke belangen”, staat in een gezamenlijke verklaring.

Rotterdam

Nederland en Turkije raakten in een ongekende diepe ruzie toen in maart 2017 Nederland de toegang van Turkse ministers verbood en landingsrechten introk.

De Turkse minister van Familizaken die toch met de auto naar Rotterdam kwam, werd kort gearresteerd en middels een politie-escorte geforceerd naar Duitsland gebracht. Burgemeester Ahmed Aboutaleb zorgde voor enorme woede bij zowel Turkije als Turkse Nederlanders toen hij in een NOS-uitzending liet weten dat hij een schietbevel had uitgevaardigd mocht de Turkse minister niet uit haar diplomatenauto komen. Er werd zelfs aan een takelwagen gedacht.

De Rotterdamse politie liet honden los op aangestormde Turkse Nederlanders. Een politiehond beet in het been van een Turkse Nederlander die een gepensioneerde Nederlandse militair is. (LEES meer)

Turkse Nederlanders gaven aan dat de politie hen van achteren aanviel terwijl er geen sprake was van een betoging en ze wegliepen. Turken in Turkije keken live mee dankzij Turkse televisiezenders die ook aanwezig waren. Een bekende Turkse nieuwslezer werd ook weggeduwd door de Rotterdamse politie.

Turkije verbood daarop de toegang van de Nederlandse ambassadeur in Ankara tot Turkije en sloot ook het luchtruim voor Nederlandse diplomaten. Het land noemde de daden van Nederland een ongekend diplomatisch schandaal.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 20-07-2018

Jul 20, 2018
Loading posts...