Een foto van president Erdogan in een straat in Istanbul
NOS NieuwsAangepast

Nederland en Turkije herstellen diplomatieke banden

Nederland en Turkije herstellen de onderlinge diplomatieke betrekkingen. Dat betekent dat er weer een Turkse ambassadeur in Den Haag komt en een Nederlandse ambassadeur in Ankara, hebben de regeringen van beide landen bekendgemaakt.

De relatie tussen Nederland en Turkije was slecht sinds Nederland in maart 2017 de Turkse minister van Familiezaken uitzette. Zij was zonder toestemming naar Rotterdam gekomen om campagne te voeren voor president Erdogan.

Dat leidde ertoe dat Turkije de Nederlandse ambassadeur, die op dat moment in Nederland was, verbood om terug te keren en dat Nederland geen toestemming gaf voor het aantreden van een nieuwe Turkse ambassadeur in Den Haag.

Ontmoeting in Brussel

In een gezamenlijke verklaring schrijven de Nederlandse en de Turkse regering dat Blok en zijn Turkse collega Cavusoglu elkaar op 11 juli in de marge van de NAVO-top in Brussel hebben ontmoet.

De twee NAVO-bondgenoten spraken over de gebeurtenissen in maart vorig jaar en constateerden dat ze het daarover oneens bleven. Blok laat weten dat het juist daarom van belang is om weer een volwaardige diplomatieke relatie hebben.

De ministers van Buitenlandse Zaken hadden ook later nog contact, waarbij zij steeds benadrukten dat Nederland en Turkije vriendschappelijke en economische banden hebben die 400 jaar teruggaan en dat het omwille van de migratieaanpak en de bestrijding van terrorisme van belang is om de betrekkingen te normaliseren.

'Bladzijde omslaan'

Blok zal in augustus of september een bezoek aan Turkije brengen. Hij zegt dat het goed is dat Turkije en Nederland de bladzijde omslaan. "Dat is nodig om vrij te spreken over zaken die ons binden, maar ook over onderwerpen waarover we van mening verschillen."

Bronnen melden dat geen van beide landen excuses heeft gemaakt voor wat er in maart is gebeurd en de beschuldigingen die daarop volgden. Turkije wilde aanvankelijk dat Den Haag zich zou verontschuldigen voor het uitzetten van de minister, en Nederland eiste excuses van Ankara omdat Erdogan na het uitzetten van de bewindsvrouw over nazi-praktijken sprak en Nederland fascistisch noemde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl