RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Ingrid finishte minuut te laat bij Vierdaagse en moest afhaken: 'Dit is zó oneerlijk'

Ingrid (rechts) en medeloopster Michelle.

Slechts een minuut na de finishtijd kwam ze gisteren binnen, maar de organisatie van de Vierdaagse kende geen genade. Ingrid van Ballegooijen werd gediskwalificeerd. Ze wordt emotioneel als ze erover vertelt: "Ik wilde dit doen om een zware tijd af te sluiten."

"Regels zijn regels", zegt Ingrid (52), "laten we dat vooropstellen. Maar het neemt niet weg dat het zuur is. Helemaal omdat ik van een verslaggever hoorde dat de dagen ervoor deelnemers 8 minuten na de finishtijd hun bandje nog mochten scannen. Als je zo'n regel invoert, moet je consequent zijn. Dit is zó oneerlijk.”

Kramp

Ingrid liep de Vierdaagse met een vriendin en dier schoondochters. Na ongeveer 10 kilometer op de derde dag kreeg ze kramp in haar rechterkuit en die ging er maar niet uit. "Onderweg ben ik bij drie masseurs gestopt, maar het hielp niet."

ZIE OOK: Nét te laat binnen met de Vierdaagse: 'Sommigen krijgen juist meer motivatie wanneer ze 'falen''

Zo kwam het dat Ingrid net na de finishtijd over de streep kwam. De laatste kilometers werd ze ondersteund door haar man en nog twee mannen die ze niet kende. "Ik weet bij God niet wie die jongens zijn", zegt ze, "maar ik ben echt op handen gedragen door iedereen. Er zijn zo veel mensen die me vanaf Groesbeek hebben toegeroepen: 'kom op meid, je kunt het'. Het is​ één grote familie."

Blessure

Het is niet voor het eerst dat Ingrid aan de Vierdaagse begon. "Vorig jaar heb ik ook meegedaan, maar ben ik na de eerste dag door een blessure afgehaakt. Dat is ook zuur, maar niet zo vervelend als nu. Ik had dit keer al 120 kilometer in de benen en weet zeker dat ik 'm had uitgelopen."

Miniatuurvoorbeeld


Ingrid op dag twee van de Vierdaagse.

Ingrid wilde de Vierdaagse graag lopen, omdat ze een zware tijd achter de rug heeft. Haar man werd ziek en moest stoppen met zijn eigen zaak. En een aantal vrienden zijn op jonge leeftijd overleden. "Daardoor was het mijn missie om mijn leven te veranderen", vertelt Ingrid. "Ik ben na veertig jaar gestopt met roken en heb altijd gezegd: ik wil een keer de Vierdaagse halen. Dat wilde ik voor mezelf bewijzen."

Vierdaagsevirus

Gisteren, na de diskwalificatie, riep Ingrid nog dat ze nooit meer met de Vierdaagse zou meelopen, maar inmiddels verandert haar mening daarover toch al een beetje. "Ik ben blijkbaar toch bevangen door het Vierdaagsevirus."

Als het goed is, finisht de rest van haar loopgroepje vandaag, maar bij de finish zal Ingrid niet staan. "Toen ik vorig jaar afviel door een blessure, heb ik mijn vriendin wel op krukken bij de finish opgewacht, maar nu kan ik dat niet aan."

Steun op afstand

In plaats daarvan steunt Ingrid haar groepje op afstand. "Ik stuur appjes om ze aan te moedigen en te vragen hoe het gaat. En ik heb thuis cadeautjes voor ze klaarliggen."

Bekijk hier de beelden van de finish:

Meer op rtlnieuws.nl: