'Dolia Zorg investeerde zorggeld in onroerend goed in Turkije'

© ANP
UTRECHT - De drie verdachten in de Dolia-zaak hebben grote sommen geld overgemaakt naar Turkije en het daar belegd in onroerend goed. Dat zegt het Openbaar Ministerie tijdens de eerste pro-formazitting in een omvangrijke fraudezaak.
De zaak draait om de Utrechtse zorginstelling Dolia Zorg. Het bedrijf had tweehonderd cliënten en bood hen zorg op basis van persoonsgebonden budgetten, zogenoemde pgb's. Dolia had een kantoor op de Amsterdamsestraatweg en een lunchroom bij de Vleutenseweg. Het bedrijf werd geleid door drie broers met een Turkse achtergrond.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft Dolia in vier jaar circa 7,5 miljoen euro aan pgb's geïnd. Volgens de officier is slechts 11% van dat geld besteed aan zorg. De rest zou besteed zijn aan zaken die daar niets mee te maken hebben. Ze worden verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.
OOK CLIËNTEN PROFITEERDEN
Ook de cliënten hebben geprofiteerd van de fraude, stelt het OM. Een deel van het geld werd teruggestort naar de cliënten zelf. Dat gebeurde niet rechtstreeks, maar via een rekening van bijvoorbeeld een familielid van de cliënten, zodat het niet zou opvallen dat het geld werd teruggestort.
Dat terugstorten is niet toegestaan, omdat het geld aan zorg besteed moet worden, en niet voor iets anders aangewend mag worden. Als cliënten op zo'n manier het geld teruggestort krijgen, kunnen ze het geld vrij besteden.

BLANCO STRAFBLAD

De advocaten van de drie broers vroegen vandaag tijdens de pro-formazitting om schorsing van de voorlopige hechtenis. De drie mannen zitten nog steeds vast in afwachting van de inhoudelijke behandeling van hun zaak. Ze gaven aan dat de heren een blanco strafblad hebben en dat de detentie hen zwaar valt.
Daarnaast zegt de verdediging dat er wel degelijk zorg verleend is, maar dat de wet geen eisen stelt aan het aantal uren zorg. Daarnaast zijn er persoonlijke omstandigheden, zoals kleine kinderen thuis die een schorsing van de voorlopige hechtenis zou billijken.
De rechter ging daar niet in mee. In het belang van het onderzoek is het niet wenselijk dat de mannen vrijkomen. Ook meent de rechtbank dat de heren hun gedrag kunnen voortzetten als ze vrij zouden komen, een zogenoemde angst voor recidive.

GEBRUIK VAN DIGID

Dat er sprake van fraude is, wordt volgens het OM bewezen door het feit dat Dolia beschikte over de DigiD's van diverse van hun cliënten. Een DigiD is een elektronische handtekening waarmee je je kan identificeren bij de overheid.
Die DigiD's van zorgvragers werden gebruikt om de verantwoording van de pgb te doen. Mensen die pgb krijgen moeten met facturen aantonen dat ze ook zorg hebben gekregen. Om fraude te voorkomen moeten cliënten dat zelf doen.
Eén van de drie broers heeft bekend dat er geld terug gestort is naar de cliënten. Hij zegt dat hij zelf alleen een normaal salaris kreeg en niet profiteerde van de fraude. De man zegt dat hij wil stoppen met administratief werk in de zorg en liever vrachtwagenchauffeur wordt.

VERDACHTE NIET BIJ ZITTING

Opmerkelijk is dat een van de verdachten vandaag niet aanwezig was bij de rechtbank. Het Openbaar Ministerie was hem vergeten op te halen bij de Penitentiaire Inrichting (PI), waar hij in voorlopige hechtenis zit. De officier verontschuldigde zich daarvoor.
Een ander opmerkelijk feit is dat geld van Dolia werd overgemaakt naar de PI, als zakgeld voor de broers. Het OM gaf aan dat dit geld bedoeld was voor de zorg van de cliënten en niet voor de verzorging van gedetineerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.