RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Toch onderzoek Maleisië naar dood Ivana Smit

Ivana Smit. Beeld © Instagram

De Maleisische autoriteiten doen toch onderzoek naar de dood van het Nederlandse model Ivana Smit.

De patholoog-anatoom houdt in augustus meerdere dagen zitting om te bepalen of er sprake is van verdachte omstandigheden. Als dat het geval is kan hij de zaak doorverwijzen voor strafrechtelijk onderzoek.

Advocaat Sébas Diekstra bevestigt berichtgeving over de zaak in Maleisische media. "Het is heel goed te vernemen dat er nu toch nader onderzoek wordt gedaan naar de doodsoorzaak.''

Amerikaans echtpaar

De achttienjarige vrouw overleed op 7 december vorig jaar na een val van een balkon in de hoofdstad Kuala Lumpur. Ze was die nacht op bezoek bij een Amerikaans echtpaar. 

"De politie zei in eerste instantie dat ze was gevallen, zonder daar een persoon aan te koppelen. Zo werd het dezelfde dag nog afgedaan'', zegt Diekstra. De familie van de vrouw begon daarop een campagne om nader onderzoek af te dwingen.

Verwondingen voor val

De familie is ervan overtuigd dat haar val geen ongeluk was. In juni loofden zij een beloning van 50.000 dollar uit aan de persoon met de gouden tip in de zaak.

Smit had volgens een onderzoek van de Nederlandse forensisch patholoog Frank van de Goot al verwondingen voordat ze van het balkon viel. Op de achterkant van haar hoofd zat een bloeduitstorting van acht centimeter. Die kan er volgens Van de Goot alleen maar gekomen zijn door een gebeurtenis voor haar val.

Ook zijn er sporen van drugs in haar lichaam gevonden. Het Nederlandse Openbaar Ministerie is ook bezig met een oriënterend onderzoek. Of er daadwerkelijk een strafrechtelijk onderzoek gaat komen, is nog niet duidelijk.

'Dood Ivana Smits geen ongeluk':

Nabestaanden van Ivana Smit denken dat haar dood geen ongeluk was en schakelden een privé-detective in die haar dood heeft onderzocht.

Meer op rtlnieuws.nl: