RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Fietsen met hond? 'Met deze hitte kan het je huisdier fataal worden'

Archieffoto. Beeld © iStock

De Dierenbescherming waarschuwt hondenbezitters om tijdens deze warme dagen vooral niet met hun hond te gaan fietsen. Zeker niet op het heetste moment van de dag. "Een hond kan z'n warmte niet goed kwijt, en kan daarom al binnen een kwartier oververhit raken."

Een rondje fietsen is voor veel mensen de ideale manier om tijdens deze warme zomerdagen een beetje af te koelen. Maar volgens de Dierenbescherming is het mee laten rennen van je hond bij deze temperaturen 'zeer onverstandig'. 

Hond kan niet zweten

"Een hond kan niet zweten. De enige manier waarop-ie de warmte kwijt kan raken is door te hijgen of via zijn poten", zegt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. "Maar omdat de lucht zo warm is heeft dat hijgen geen zin, en het asfalt waarop de hond rent is vaak zo warm, dat ook dat niet helpt om af te koelen. Sterker nog: vaak verbranden honden hun poten door het hete asfalt."

Dat de hond niet af kan koelen, kan heftige gevolgen hebben. "Een hond kan al heel snel oververhit raken, soms binnen een kwartier. Dat kan leiden tot ademhalings- of hartproblemen, die soms zelfs fataal kunnen zijn."

Zo herken je oververhitting bij je hond

Oververhitting heeft volgens de Dierenbescherming vier fases: 

  • Fase 1: De hond hijgt, zoekt schaduw of een koel plekje en is onrustig;
  • Fase 2: De hond hijgt hard, kwijlt, braakt en/of heeft diarree;
  • Fase 3: De slijmvliezen van je hond kleuren bleek;
  • Fase 4: De hond reageert niet meer op prikkels, staart voor zich uit en verkeert in shock.

Voor alle fases geldt dat je de hond het beste zo snel mogelijk naar een koelere plek kunt brengen. Vanaf fase 2 raden we je aan je dierenarts te bellen. Je kunt al wel vast wat lauw water over de buik laten stromen, of natte doeken op de buik leggen. Let op: gebruik geen ijskoud water, dat kan gevaarlijk zijn! Probeer de hond een beetje te laten drinken.

De Dierenbescherming wordt niet overspoeld met meldingen van honden die oververhit zijn geraakt omdat ze met hun fietsende baasje moesten meerennen, maar zien wel dat veel hondeneigenaren zich niet voldoende bewust zijn van de risico's. "We krijgen af en toe een telefoontje en weten dat het gebeurt. Ook via social media zien we dat mensen het signaleren. Als je het zelf een keer ziet: spreek de eigenaar van de hond er op aan. Vaak is het onwetendheid. Mocht iemand het consequent blijven doen, maak dan melding bij 144."

'Maak een korte wandeling'

Volgens de Dierenbescherming moeten hondenbezitters oppassen met te veel inspanning bij hun viervoeter. "Ga bij deze temperaturen gewoon niet fietsen met je hond. Maak in plaats daarvan een niet te lange wandeling, zo kan je hond zelf het tempo bepalen. En als je toch per se wil fietsen met je hond, doe het dan vroeg in de ochtend of 's avonds laat. Dan zijn de lucht en het asfalt koeler."

Video: zo hou je je hond koel

EditieNL geeft vijf tips hoe je je viervoeter tijdens de warme zomerdagen koel kunt houden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Tropische hitte: zo help je je hond, kat of parkiet erdoorheen