Sergej en Joelia Skripal
NOS NieuwsAangepast

Londen noemt berichten over novitsjok-verdachten speculatie

Berichten dat de Britse politie Russische verdachten heeft geïdentificeerd die achter de aanslag met gif op de Russische ex-spion Sergej Skripal zitten, zijn onzin. De Britse staatssecretaris voor Veiligheid, Ben Wallace, doet het bericht af als pure speculatie door slecht geïnformeerde bronnen.

Het Britse persbureau Press Association meldde op basis van anonieme bronnen dat de Britse politie een aantal Russen op het spoor was gekomen met behulp van beelden van bewakingscamera's. De personen op die beelden zijn gekoppeld aan douanegegevens over reizigers die rond die tijd het Verenigd Koninkrijk binnenkwamen.

Verdenking

De voormalige Russische dubbelspion werd samen met zijn dochter in maart van dit jaar slachtoffer van een aanval met het zenuwgif novitsjok. Ze werden bewusteloos aangetroffen in Skripals woonplaats Salisbury. De verdenking ging direct uit naar Rusland, maar het Kremlin zegt niets met de aanslag te maken te hebben.

De aanslag leidde tot een grote diplomatieke rel, waarbij Londen en veel andere landen Russische diplomaten uitwezen, en ook Rusland tientallen buitenlandse diplomaten de wacht aanzegde.

Parfumflesje

De Skripals zijn inmiddels opgeknapt. Onlangs werden twee Britten uit een plaats nabij Salisbury eveneens bewusteloos aangetroffen. Ook zij bleken in aanraking te zijn gekomen met het zenuwgas novitsjok. Een van hen, een moeder van drie kinderen, overleed aan de gevolgen van de vergiftiging.

Volgens onbevestigde berichten zat het gif in een parfumflesje dat de vrouw en haar partner in een park in Salisbury hadden gevonden. Ze zou het spul rechtstreeks op haar polsen hebben gespoten.

"Die tweede zaak heeft de politie veel meer inzicht gegeven in hoe de daders in het geval van de Skripals te werk zijn gegaan", zegt correspondent Tim de Wit vanuit Londen.

Als de verdachten daadwerkelijk de Russische nationaliteit hebben, zal dat de Britse zaak "veel en veel sterker maken", zegt De Wit. "Londen heeft steeds met de beschuldigende vinger naar Rusland gewezen, maar president Poetin heeft altijd gezegd: we hebben nog nul concreet bewijs gezien dat de Britten echt kunnen laten zien dat Rusland hierachter zit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl